Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Digitala är vi allihopa? Årets SOM-rapport om internet, digitalisering och politik i Västra Götaland

Publicerad:

Digitala är vi allihopa? är den 77:e forskarantologin från SOM-institutet. Den bygger på 2019 års västsvenska SOM-undersökning, och på resultat från SOM-undersökningen i Göteborg och om coronaviruset 2020. I boken bidrar forskare med analyser av det västsvenska samhället med ett särskilt fokus på digitalisering och digitala vanor.

Hur Digitala är vi allihopa? frågar sig SOM-institutet i årets forskarantologi om tillståndet i Västra Götaland. Hur många vänner har invånarna i Västra Götaland i verkliga livet (IRL) -  vid sidan av tangentbordet (AFK) - i förhållande till på nätet?

Hur stor andel av befolkningen köper och säljer varor via nätet eller nätdejtar under ett år? Finns det en oro för att e-handel ska slå ut fysiska butiker eller för den egna säkerheten på nätet?

Ser olika generationer olika på samhällsutmaningar som klimat och miljöförstöring, främlingsfientlighet eller att några kan få för stor inverkan på samhällsutvecklingen via internet? Svaren på alla dessa frågor och många, många fler diskuteras av forskarna i boken.

Når vi visionen om Det goda livet?

Årets genomgång av hur vi lever upp till ambitionerna i den gemensamma visionen om Det goda livet från SOM-institutet vid Göteborgs universitet innehåller både ros och ris.

Forskarna konstaterar att en stor majoritet av invånarna både är nöjda med sina liv i stort och tycker att livet meningsfullt. Synen på kulturutbud och satsningar är positiv och det gäller också överlag ambitionerna kring ökad kollektivtrafik. De flesta invånare tycker att en resa med kollektivtrafik är bekväm och att de kommer i tid. Bra nyheter när pandemin kommer under kontroll.

En långsiktigt nedåtgående trend när det gäller synen på demokrati oroar dock. Att nästan hälften av de med tillfälliga anställningar kände att de riskerade förlora jobbet 2020 visar dessutom på en starkt tudelad arbetsmarknad. Att många av dessa också i praktiken förlorat jobbet i samband med pandemin understryker farhågorna.

Rapporten finns att se i inspelade avsnitt där forskarna berättar om sina resultat - läsa kapitelvis - eller beställa som bok - på SOM-institutets webbsida

SOM-institutets pressmeddelande om årets SOM-rapport

Västra Götalandsregionens sida om den årliga SOM-rapporten

Profilbild av Karin Althoff

Karin Althoff

Enhetschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Tomas Ekberg

Strateg
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad: