Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Första resultaten från den västsvenska SOM-undersökningen 2021

Publicerad: Uppdaterad:

Västra Götalandsregionen har haft forskningssamverkan med SOM-institutet vid Göteborgs Universitet sedan regionen bildades 1998. En unik tidsserie har byggts upp där det går att följa invånarnas syn på samhället och dess utveckling men också hur invånarna ser på sina liv, levnadsförhållanden och hur de lever.

De första resultaten från undersökningen 2021 har nu publicerats i tabellform. En guldgruva för den som vill fördjupa sina kunskaper i om vad Västsvenskarna tycker.

I början av hösten presenterar VGR en samlad rapport om utvecklingen och senare i höst ger forskare vid SOM-institutet sin syn med utgångspunkt i Västra Götalands vision om Det goda livet.

Några axplock ur resultaten

  • Lag och ordning har de senaste åren och mycket snabbt blivit en helt central fråga även för invånarna i Västra Götaland när de själva får ange viktiga problem/frågor i samhället lokalt och regionalt.
  • Motståndet mot vinstutdelning i offentligt finansierad verksamhet är fortsatt kompakt bland invånarna och en stor majoritet ser minskade inkomstskillnader i samhället som ett bra förslag.
  • När invånarna bedömer servicen i kommunen är det frågan om tillgång till bostäder som år efter år ses mest negativ och den enda som fler är negativa än positiva till. Vården rankas högst.
  • Andelen som anser att de har möjlighet att påverka politiken fortsätter öka på alla samhällsnivåer och ligger mellan en av fyra och en av fem i kommuner respektive region.
  • Två av tre invånare är ganska eller mycket nöjda med hur demokratin fungerar i kommun och region. En av tio är inte alls nöjda. Synen på EU har blivit klart mer positiv under 2000-talet.

Den västsvenska SOM-undersökningen 2021 Tabellrapport (pdf)

VGR och SOM-institutet

Anders Carlander

SOM-institutet
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Tomas Ekberg

Strateg
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad:
Uppdaterad:
Senast uppdaterad: 2022-06-21 12:00