Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Gemensamt krafttag för elnätskapaciteten i Västsverige

Fotograf: Tomas Arlemo

Industri- och transportsektorn är mitt i en historisk omställning från fossila bränslen till el. Den omställning till elektrifiering som sker i Västra Götaland är inte bara en nödvändighet för att klara våra högt ställda klimatambitioner, den är även en förutsättning för att fortsatt vara konkurrenskraftiga. Här finns potential för stora klimatvinster och nya jobb, men det kommer också att innebära ett kraftigt ökat elbehov.

Det senaste initiativet för att skynda på utvecklingen och lösa utmaningarna är en regional samverkansarena som kallas ACCEL- Accelererad elnätskapacitet i Västra Götaland tillsammans med Länsstyrelsen i Västra Götaland och Svenska kraftnät.

Västra Götaland är det län med störst elanvändning i Sverige, och nu kommer det öka ännu mer när fler vill använda el för att minska klimatpåverkan.

Nätkapaciteten är helt avgörande för den västsvenska industrin och vi behöver lösa upp energiknutarna, därför tar vi nu ett krafttag genom samarbetet i ACCEL. Det är här vi koncentrerar arbetet med att snabba på elnätsutbyggnaden, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande.

Västra Götalandregionens pressmeddelande 2022-09-22

Uppstartskonferens 27 september i Göteborg

Den 27 september kommer en uppstartskonferens för ACCEL att hållas på Chalmers i Göteborg. Dagen inleds av Johnny Magnusson, ordförande regionstyrelsen, landshövdingen i Västra Götalands län, Sten Tolgfors och Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör Svenska kraftnät.

Mer information om program och anmälan

Västsvensk kraftsamling elektrifiering

Nicklas Attefjord

Politisk sekreterare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-09-23 14:39