Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Globalt elmotorföretag etableras i Åmål – stärker Västsveriges internationella konkurrenskraft inom elektrifiering

Publicerad: Uppdaterad:
Flera personer ta officiella spadtag med flaggor i bakgrunden för etablering av fabrik i Åmål
Globalt elmotorföretag etableras i Åmål - första spadtagen med Danas ledning, utrikeshandelsminister Anna Hallberg, Business Swedens VD, regionråd Kristina Jonäng (C), kommunstyrelsens ordförande i Åmål Michael Karlsson (S), med flera regionala och kommunala företrädare.
Fotograf: Pär Englund

På tisdagen tillkännagav Dana Incorporated, en världsledande leverantör av drivlinor och elsystem för mobilitetssektorn, en investering på drygt 440 miljoner svenska kronor för att bygga världens första storskaliga elmotorfabrik för tunga fordon - i Åmål i Västra Götaland. Tillverkningen väntas komma igång fjärde kvartalet 2022 och kommer initialt att vara fokuserad på elmotorer. Den nya anläggningen väntas skapa 80 nya direkta jobb i Åmåls kommun. Investeringen blir strategiskt viktig för det västsvenska fordonsklustret.

Vid en samlad presskonferens och ceremoni i Åmål närvarade idag Danas ledning, kommunledningen, regionala företrädare från Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen och Fyrbodals kommunalförbund, Utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg samt Business Swedens VD Jan Larsson.

- Ökad innovationskraft och kompetens är viktiga förutsättningar i den omställning som pågår, särskilt i fordonsindustrin, och därför är etableringen i Åmål strategiskt viktig för hela Västsverige. När en industriell satsning som denna görs på en mindre ort som Åmål, får den avgörande betydelse lokalt för sysselsättning och attraktivitet. Här finns även en stor potential till kunskapsutveckling på orten i nära samverkan med utbildningsanordnare och yrkesgymnasium, säger Kristina Jonäng (C), ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Västra Götalandsregionens pressmeddelande 2021-11-23

Business Swedens pressmeddelande 2021-11-23

Kraftsamling elektrifiering

Helena Starfelt

Avdelningschef näringsliv
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad:
Uppdaterad:
Senast uppdaterad: 2022-01-31 07:07