Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kunskapsdrivet lantbruk ska stötta omställning

Utrustning för detektion av bakterier förevisas i en mindre grupp
Fotograf: MaMadeleine Vendel/Agroväst

Miljö- och regionutvecklingsnämnden (MRU) har beslutat om 5,7 miljoner kronor till Kunskapsdrivet lantbruk i väst, som genom sin starka koppling till tillämpad forskning ska förbättra de västsvenska lantbruksföretagens förutsättningar att stärka lönsamheten och förmågan att ställa om sin produktion av mat, foder och förnybar energi.

- Målet är att lantbruksbranschen i Västsverige ska få bättre förutsättningar att ta till sig nya arbetssätt, metoder och tekniker som både kommer bidra till ökad lönsamhet i produktionen och till att nå våra miljö- och klimatmål, säger Ulrika Frick (MP) ordförande MRU.

Produktionen i Västsverige behöver öka för att stärka livsmedelsförsörjning och beredskap för att bättre kunna möta förändrad efterfrågan och kriser, som exempelvis under pandemin och i samband med kriget i Ukraina. Höga priser på insatsvaror som energi och drivmedel har aktualiserat behovet av ökad produktion och högre självförsörjningsgrad för mat, foder och förnybar energi. Även klimatförändringarna tydliggör nyttan av en mer robust livsmedelsförsörjning.

- Lantbruksnäringen är en viktig bransch och livsmedel är ett av Västra Götalandsregionens styrkeområden. En stor del av de anställda är kvinnor och en satsning på förnyelse och innovation är viktig, inte minst för vår förmåga att förebygga och hantera kriser, säger Aida Karimli (C), andre vice ordförande MRU.

VGR:s pressmeddelande 2023-04-27

Agroväst - Hållbarhet och lönsamhet för gröna näringar

Västra Götalands agenda för omställning till hållbara livsmedelssystem (pdf)

Berit Mattsson

Regionutvecklare – livsmedel och gröna näringar
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-05-03 15:10