Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Matchmaking för ukrainska flyktingar och västsvenska företag

Människor lyssnar på två kvinnor som leder en jobbmässa.
Jobbmässa för flyktingar från Ukraina på International House i Göteborg 21 april 2022.
Fotograf: Lindholmen Science Park

Att skapa sysselsättning och därmed inkludering genom att ta tillvara på arbetskraften hos nyanlända från Ukraina är målet i ett projekt som leds av Lindholmen Science Park tillsammans med International House Gothenburg, Business Region Göteborg, Västra Götalandsregionen och Help Ukraine Gothenburg. Projektet anordnar jobbmässor, infomöten om den svenska arbetsmarknaden, CV-coaching och workshops.

Olika branscher för varje tillfälle

Den första jobbmässan hölls 21 april med fokus på besöksnäringen och serviceyrken såsom hotell, restaurang, städ. Det var ett lyckat event med över 100 arbetssökande flyktingar enligt massflyktsdirektivet. Åtta organisationer deltog, som i sin tur representerade cirka 15-20 arbetsgivare med jobberbjudanden. Fokus var på temporära/säsongsarbeten och resultatet blev flera matchningar.

Den 3 maj är det dags igen för nästa mässa på International House Gothenburg. Då är inriktningen industri, tech- och ingenjörsyrken eftersom det finns stort kompetensbehov i såväl privat som offentlig sektor.

Tredje tillfället på International House Gothenburg blir den 24 maj, med fokus arbete inom skola, vård och omsorg.

Många aktörer vill hjälpa till

Västra Götalandsregionen medfinansierar projektet med 300 000 kronor. Nu finns det intresse från aktörer i andra delar av Västra Götaland att ansöka om stöd för att göra liknande insatser.

-Det finns många goda idéer och stor vilja bland arbetsgivare och andra aktörer att hjälpa till och ta tillvara kompetensen bland flyktingar från Ukraina. Nu vill Västra Götalandsregionen bidra med förutsättningar för fler aktörer i Västra Götaland att utföra den här typen av initiativ och hitta arbetsgivare som behöver kompetenser som kan matchas mot de flyktingar som kommer, säger Susanne Hammarström, regionutvecklare kompetensförsörjning.

Det kan röra sig om arbeten där svenskkunskaper är mindre viktiga eller yrken där bristen på rätt kompetens är stor. Först ut var mässan i Göteborg men liknande mässor och matchmaking events är på gång i hela länet, fortsätter hon.

Fler regionala initiativ på gång 

Den 18 maj arrangeras till exempel en jobbmässa på Restad Gård i Vänersborg, med Support Group Network som projektledare och Fyrbodals kommunalförbund som medarrangörer.  Här deltar bland annat Västsvenska Turistrådet för att förmedla jobb inom besöksnäring. Även arbetsgivare med lediga arbeten inom vård och omsorg deltar.

Samma dag, den 18 maj är Yrkeslivsmässan JOBB SKARA – nu med utökat Ukraina-fokus. Det är eventuellt fler mässor på gång i Skaraborg.

I Boråsregionen erbjuder Borås stad kompetenskartläggning av målgruppen flyktingar från Ukraina. Matchningsinitiativ/mässor planeras med branscher såsom textil, vård och omsorg, besöksnäring och IT med mera.

Fakta

Sedan 24 februari tills 27 april har totalt 4 299 ukrainska medborgare, varav 115 ensamkommande barn, sökt fristad i Västra Götaland. Flest finns i Göteborg (1058). 90 procent är kvinnor och barn och cirka 55 procent är i arbetsför ålder (19-64 år). Flyktingar som registreras enligt massflyktsdirektivet får arbetstillstånd direkt. Än så länge har de inte rätt till SFI men till ”Svenska från dag 1” via folkhögskolor och studieförbund. Arbetssökande från andra nationaliteter är självfallet inte exkluderade, dock behöver de ha arbetstillstånd och erfarenhet av/möjlighet att arbeta inom de områden som är representerade på mässan.

Susanne Hammarström

Regionutvecklare - kompetensförsörjning
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-08-01 09:36