Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Miljardsatsning på fiskodling i Sotenäs

Publicerad:
Mats Abrahamsson Sotenäs kommun och Roy Hoiås Lighthouse Finance

Sotenäs kommun och företaget Lighthouse Finance har enats om en etablering som kan ge cirka 2 000 nya arbetstillfällen i kommunen. Etableringen innebär ett nytt 75 hektar stort industriområde, där Europas största landbaserade fiskodling kommer att byggas upp. Etableringen är värd 17-20 miljarder kronor.

Sotenäs har sedan 2015 en långsiktig strategi om att vara ledande kommun i Sverige inom cirkulär ekonomi och symbiosarbete och har skapat Sotenäs Symbioscentrum, som nyligen prisades som ”Årets kommunala Innovation”. Genom Sotenäs Symbioscentrum vill kommunen skapa nya arbetstillfällen och nya hållbara näringar.

Det långsiktiga och målmedvetna arbetet med Symbioscentrum har nu inneburit en överenskommelse med norskägda Lighthouse Finance för en etablering av Europas största landbaserade fiskodling. Här kommer man att med begränsad miljöpåverkan och en cirkulär hantering kunna odla upp till 100 000 ton atlantisk lax per år.

Samverkan gav resultat

Arbetet med etableringen har skett i nära samverkan med lokala, regionala och nationella aktörer, exempelvis Position Väst, Business Sweden, Fyrbodals kommunalförbund samt Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Läs mer om vad etableringen innebär i Sotenäs kommuns pressmeddelande

Pressmeddelande på Sotenäs kommuns webbplats

Jessica Hjerpe Olausson

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
[Missing text '/kiv/phonenumber' for 'Swedish']

Helena Starfelt

Avdelningschef näringsliv
Ikon för telefonnummer
[Missing text '/kiv/phonenumber' for 'Swedish']

Publicerad: