Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Norsk gränshandel glödhet innan pandemin - omsatte 28 miljarder

Publicerad:
Nordby gränshandel, enstaka bilar på stor parkeringsplats

Coronapandemin har slagit stenhårt mot gränshandeln. För många har 95 procent av försäljningen försvunnit. Nya siffror visar att norska gränshandeln omsatte 27,9 miljarder och skapade hela 7 200 arbetstillfällen innan pandemin över en natt lade en våt filt över försäljningen.

Mellan år 2017 och 2019 ökade norrmännens gränshandelskonsumtion med 2,3 miljarder kronor. Det visar rapporten ”Norsk konsumtion i svensk detaljhandel och dess bidrag till svensk ekonomi” som HUI Research tagit fram på uppdrag av Region Värmland, Västra Götalandsregionen och Svensk Handel.

Under 2020 tappade gränshandeln 87,5 procent, enligt Statistisk sentralbyrå, Norges motsvarighet till SCB. Detta trots att pandemin slog till först i mars.

- Gränshandeln är en avgörande faktor för tillväxten och jobben i hela Sverige. Företagen behöver akut hjälp att överleva krisen, men vi måste också arbeta långsiktigt med kompetensutveckling, infrastruktur och hållbarhet för att fullt ut ta tillvara de inkomster som samarbete vid gränsen genererar, säger Kristina Jonäng (C), regionutvecklingsnämndens ordförande i Västra Götalandsregionen.

Västra Götalandsregionens pressmeddelande 2021-03-31

Rapporten ”Norsk konsumtion i svensk detaljhandel och dess bidrag till svensk ekonomi”

Covid 19 och näringslivet

Anders Carlberg

Avdelningschef FoUU
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Maria Nordh

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad:
Senast uppdaterad: 2021-03-31 17:38