Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ökat forskningssamarbete om antibiotikaresistens

Publicerad: Uppdaterad:
Tabletter

Forskningen om antibiotikaresistens utökas och breddas när flera parter nu gör gemensam sak inom ramen för CARe, Centrum för antibiotikaresistensforskning i Göteborg. Att bakterier kan stå emot antibiotika är ett av de största hälsohoten i världen.

Över en miljon människor dör varje år som en direkt konsekvens av infektioner med resistenta bakterier. Utan fungerande antibiotika hotas stora delar av den moderna sjukvården. Utvecklingen av nya antibiotika går samtidigt mycket trögt, sedan årtionden tillbaka.
 
CARe vid Göteborgs universitet bedriver sedan 2016 forskning för att bemöta detta komplexa problem. Från årsskiftet får centrumet en bredare bas av parter och finansiärer, när också Chalmers tekniska högskola, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen inkluderas.
 
Nystarten innebär att CARe kommer att omfatta närmare 150 forskare från mer än 20 institutioner. Föreståndare är Joakim Larsson, professor på avdelningen för infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet.
 
Västra Götalandsregionens engagemang sker via regionutvecklingsnämnden, som medfinansierar insatser som stärker innovationskraft och främjar tillväxt och hållbar utveckling i Västra Götaland. Kristina Jonäng är nämndens ordförande:
 
– Vi hoppas att satsningen ska öka Västra Götalands attraktionskraft och gynna innovation och företagande inom infektionssjukdomar och antibiotikaresistens. Med CARe stärks Västsveriges position vad det gäller att möta en global hälso- och samhällsutmaning på ett hållbart sätt, säger hon.

 

Pressmeddelande 221216, Göteborgs universitet 

Jenny Almkvist

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad:
Uppdaterad:
Senast uppdaterad: 2022-12-30 08:51