Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet Hoppa till chatbot

Pressträff om coronavirusets effekter på näringslivet

Publicerad:
Pressträff med politiker och chefer samlade

Vi måste lindra mildra effekterna på kort och lång sikt, vara uthålliga i alla samhällsfunktioner och tänka långsiktigt. Det var huvudbudskapet när Västra Götalandsregionens politiska ledning, hälso-och sjukvårdsdirektör, smittskyddsläkare, regionutvecklingsdirektör och Västtrafiks vd höll pressträff fredag den 27 mars 2020.

Huvudfrågan var fortfarande på vikten av att samhället tar gemensamt ansvar för att hålla smittspridningen nere. I fokus var även coronavirusets effekter i näringslivet och att hålla igång viktiga samhällsbärande funktioner som kollektivtrafik. De branscher som är mest drabbade av varsel och är extra utsatta är hotell- och restaurangbranschen, besöksnäring och kultursektorn.

– På kort sikt jobbar vi inom regional utveckling med stöd till små och medelstora företag, hjälper dem att hitta rätt bland de nya lån och stöd som nu kommer, främst från statligt håll. Tillsammans med våra 49 kommuner och fyra kommunalförbund riggas nu företagsjourer som ska leda företagen rätt, sade Helena Lundberg Nilsson, regionutvecklingsdirektör i VGR.

På lång sikt handlar det inte enbart om akuta insatser utan att också bidra till att rusta företagen för framtiden. Det kan handla om att utbilda för kompetenser som krävs för den omställning som behövs i västsvensk industri för att fortsatt vara världsledande.

– Vi samverkar med kommunerna, näringslivet i Västsverige, samordnar oss nationellt på ett väldigt bra sätt. Det har varit nyckeln till att klara kriser tidigare och kommer att vara det denna gång också, avslutade Helena Lundberg Nilsson, regionutvecklingsdirektör i VGR.

Här kan du se pressträffen i efterhand: https://www.vgregion.se/direkt/
OBS Pressträffen börjar först cirka 18 minuter in på inspelningen. 

VGR:s sida om covid-19 och effekterna på näringslivet

 


Publicerad: