Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Pristagarna för WIN WIN Award & WIN WIN Youth Award 2023 utsedda

Vinnarna av Win Win Gothenburg Sustainability Award 2023 Bellingcat- Eliot Higgins och Abbie Richards

Som partner till WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har VGR äran att tillkännage årets pristagare på temat Motverka Desinformation. Det globala kollektivet som kämpar mot Rysslands desinformationskampanjer, Bellingcat och grundaren Eliot Higgins, vinner WIN WIN Gothenburg Sustainability Award 2023.

Världsledande WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, och prissumman på 1 miljon kronor, går i år till det internationella nätverket Bellingcat – med grundaren Eliot Higgins i spetsen. Bellingcat är ett nätverk av grävande journalister som kämpar mot desinformation, och deras avslöjanden har exponerat kritisk information om akuta globala frågor.

Dotterpriset, WIN WIN Youth Award, tilldelas i år desinformationsexperten sociala medie-stjärnan Abbie Richards, hjärnan bakom The Conspiracy Chart och en viktig kraft för att öka ungas motståndskraft mot desinformation.

Att bekämpa desinformation är en del av demokratiarbetet

Desinformation har makten att manipulera verkligheten. Samhällshändelser, politiska diskussioner och människors åsikter är ofta föremål för desinformationen, med ökad polarisering och konflikter till följd. Men det finns motkrafter, personer och organisationer som på eget bevåg har antagit utmaningen att bekämpa desinformationen. Temat för WIN WIN Gothenburg Sustainability Award 2023 är Fighting Disinformation, och nu presenteras
vinnarna.

Win Win Awards pressmeddelande 2023-04-20

Läs mer om årets pristagare på www.winwinaward.org

VGR:s satsning på Medie- och informationskunnighet (MIK)


Senast uppdaterad: 2023-04-20 14:19