Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Rapport om coronavirusets inverkan på ekonomi och sysselsättning

Publicerad: Uppdaterad:
Ikoner utsatta branscher

Den nya rapporten ”Coronavirusets inverkan på ekonomi och sysselsättning” beskriver krisens effekter för hushåll och näringsliv, med korta fakta om utsatta branscher. Den innehåller också en genomgång av utsattheten i olika branscher under tidigare ekonomiska kriser.

Samhällets insatser för att minska smittspridningen av Covid-19 har en negativ påverkan på både utbud och efterfrågan på varor och tjänster, och det drabbar svensk ekonomi och sysselsättning. Det är svårt att veta vilka de långsiktiga konsekvenserna blir av olika åtgärder och av förändringar i beteendet på marknaden. 

Många länder har infört restriktioner som hämmar efterfrågan. Samtidigt tvingar den minskade efterfrågan fram stopp i produktionen i många branscher. Möjligheten att producera hindras också av störningar i de globala systemen, och det orsakar brist på komponenter och produkter inom de flesta industribranscher.

Efterfrågan på tjänster har tvärbromsat på hemmamarknaden och på exportmarknaden. Inbromsningen på både utbud och efterfrågan spelar stor roll för arbetsmarknaden och antalet varsel ökar i Sverige.

Det finns just nu ett tydligt hot mot sysselsättningen framförallt inom privat sektor. Detta kan på sikt påverka offentlig sektor också, eftersom skatteintäkterna minskar.

Läs mer i rapporten från 2020-03-31 om hur krisen påverkar näringsliv och hushåll, krispaket och läget på arbetsmarknad och i olika branscher:

Coronavirusets inverkan på ekonomi och sysselsättning, VGR Analys 2020:18, Samhällsanalysenheten, Koncernkontoret 

Coronavirusets inverkan på ekonomi och sysselsätttning, presentation

VGR:s sida om åtgärder för näringslivet

Profilbild av Joacim Waara

Joacim Waara

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad: