Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Satsningar på Västra Götaland i regeringens fortsatta infrastrukturplanering

Publicerad: Uppdaterad:

Idag kom direktivet om åtgärdsplanering från regeringen till Trafikverket. Direktivet är nästa steg i regeringens infrastrukturplanering, och ligger till grund för nationell plan för transportsystemet 2018 – 2029 som väntas beslutas under våren 2018.

Infrastrukturminister Anna Johansson var vid sin presentation tydlig med att utbyggnad av nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas. Under planperioden byggstartas sträckorna Järna-Linköping (Ostlänken) och Lund-Hässleholm. Sträckan Mölnlycke  – Bollebygd ligger kvar enligt gällande plan och ska börja byggas 2020. Sträckan är viktig för Västra Götaland då den ger en kortare restid på järnväg mellan Göteborg och Borås, tågtrafik via Landvetter och en bättre turtäthet.

Västra Götalandsregionen har tagit fram en utredning som visar hur vi vill trafikera sträckan Göteborg – Borås och vidare via Ulricehamn till Jönköping med tåg. Samtliga kommuner längs sträckan och Landvetter flygplats  (Swedavia) står bakom. Det är positivt att direktivet inte går emot något i den utredningen. Vi ser fram emot att Mölnlycke – Bollebygd börjar byggas även om vi önskat klarare besked för sträckan Göteborg – Borås. Vi förutsätter att resten av sträckan kommer efter.

Direktivet betonar även att nationell plan ska omfatta alla Sveriges järnvägar.  Det är positivt att regeringen vill ta ansvar för de regionala banorna som vi i Västra Götaland verkar för ska upprustas och byggas ut. Dessa pendelstråk utgör en tredjedel av Västra Götalands järnvägsnät, och är viktiga för att hela vår region ska kunna leva.

Länk till regeringens pressmeddelande

Länk till direktivet på regeringens hemsida

Kontakt:

Birgitta Losman (MP) ordförande regionutvecklingsnämnden, 070-3679580

Johnny Magnusson (M) ordförande regionstyrelsen, 073-098 48 00

Helen Eliasson (S) vice ordförande regionstyrelsen, 076-141 02 69

Ulrika Frick (MP) ordförande kollektivtrafiknämnden, 0702-704 093


Publicerad: