Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Pilotförsök med snabbspår för nyanlända med forskarutbildning

Publicerad: Uppdaterad:

Nyanlända med påbörjad eller avslutad forskarutbildning ska få stöd för att ta sig vidare inom den svenska universitetsvärlden. Göteborgs universitet håller i projektet men bakom ansökan står alla fem lärosäten i Västra Götaland, länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen.

Projektet är utformat som ett snabbspår som sig till nyanlända som inte varit i Sverige längre än fem år, bor i Sverige och som har en påbörjad eller avslutad forskarutbildning från utanför Sverige.

Genom att ge deltagarna rätt verktyg och förutsättningar kan svenska lärosäten bättre ta tillvara på den höga kompetens som dessa personer har. Efter att ha genomgått programmet ska deltagarna ha en klar bild av hur de kan ta sig vidare inom den svenska akademin.

Programmet består av tre olika delar som ska löpa parallellt under projekttiden:

  • Utbildningsaktiviteter som kurser i språk, forskningsfinansiering, publikationer och open access, akademiskt skrivande, pedagogisk utveckling och träning
  • Personlig och professionell utveckling inklusive karriärvägledning
  • Akademiskt mentorskapsprogram

Bred akademisk samverkan

Bakom ansökan står alla fem lärosäten i Västra Götaland. Associerade partner är bland andra Västra Götalandsregionen och länsstyrelsen. Projektet har fått en miljon kronor från Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning (STINT). Projektet löper fram till 2019.

Västra Götalandsregionens arbete med kompetensförsörjning

Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad: