Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Stöd för gymnasiernas distansundervisning

Publicerad:
Dator med hörlurar

Regionutvecklingsnämndens har beslutat att satsa 600 000 kronor till projektet ”Stödja Västra Götalands grundskolor/gymnasieskolor rörande att möta utmaningar med distansundervisning” fram till sommaren.

Den 18 mars 2020 stängde gymnasieskolorna för att hindra smittspridning av det nya coronaviruset covid-19 och undervisningen ska istället bedrivas på distans.

Gymnasieskolorna och eventuellt grundskolorna, om de också skulle stängas, är olika väl rustade för att kunna erbjuda distansundervisning till eleverna. Det finns ett stort behov av stöd och hjälp till gymnasieskolor och grundskolor i Västra Götaland för att planera och genomföra distansundervisning på ett bra sätt.

Nya sätt att arbeta med digitala verktyg på distans

Den uppkomna situationen med covid-19 ställer mycket höga krav på skolor att direkt och - för många helt nytt - sätt att bedriva undervisningen. Under projekttiden ska en kartläggning göras för att identifiera ett nuläge med problem och möjligheter kring skolans förutsättningar att möta den nya utmaningen.

- På sikt kan projektet också ge ökade möjligheter för utbildningssystemet att arbeta med distansundervisning och bidra till att öka kompetensen och motivationen för lärare och elever att arbeta med digitala verktyg på distans, menar Anders Carlberg, enhetschef Forskning, utveckling och utbildning (FoUU) på VGR:s Koncernstab regional utveckling. 

Digital yta för stöd

Projektet ska drivas av Göteborgsregionens kommunalförbund. Syftet är att skapa en digital yta där lärarna får stöd, råd och erbjuds konkreta metoder för distansundervisning. På den digitala ytan kommer det också att finnas omvärldsbevakning och kopplingar till andra relevanta aktörer, exempelvis #skolhemma. Det är ett initiativ som drivs av RISE på uppdrag av Skolverket och lyfter goda exempel från kommunerna hur de arbetar med distansundervisning.

Anders Carlberg

Avdelningschef FoUU
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad: