Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sverige är beroende av Västsveriges och Västerbottens industri för snabbare grön omställning

Flygbild över vindkraftverk
Vindkraft från Hörnefors utanför Umeå
Fotograf: Klas Sjöberg

Nu tar Västra Götalandsregionen (VGR) och Region Västerbotten ett gemensamt krafttag för att lösa industrins utmaningar. Swedish Battery Regions, som samarbetet kallas, ska arbeta för snabb elutbyggnad, kompetensförsörjning och hållbar råvaruförsörjning.

- Just nu ligger det ansökningar om havsbaserad vindkraft på regeringens bord. Ny elkraft behövs här och nu för såväl Sveriges invånare som företag. Vi har industrietableringar i miljardklassen och fler på väg - ingen kommun ska behöva tacka nej till den möjligheten, säger Madeleine Jonsson (MP), ordförande i miljö- och regionutvecklingsnämnden VGR. 

Västra Götaland och Region Västerbotten är centrala industriregioner för utveckling och tillverkning av batterier. Swedish Battery Regions kommer inledningsvis att börja prioritera följande tre områden: elförsörjning, kompetensförsörjning och råvaruförsörjning.

VGR:s pressmeddelande 2023-01-24

Västsvensk kraftsamling elektrifiering

Hans Fogelberg

Regionutvecklare - hållbar industri
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Björne Hegefeldt

Regionutvecklare - externa relationer
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-01-25 15:05