Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Allvarlig coronavirus-smitta i samhället

Minska smittspridningen genom att hålla avstånd till andra och stanna hemma vid minsta förkylningssymptom. Kontakta vården om du känner dig mycket sjuk.

Aktuell information om covid-19 (VGR)

VGR använder grön obligation för finansiering av Regionens hus i Göteborg

Nya Regionens hus i Göteborg byggs just nu

Västra Götalandsregionen (VGR) ger ut sin första gröna obligation. Lånet omfattar en miljard kronor och ska finansiera nya Regionens hus i Göteborg.

Att som VGR nu gör genom att utfärda gröna obligationer är ett sätt att låna pengar till investeringar som är miljö- och klimatmässigt hållbara. Den gröna obligationen motsvarar en traditionell obligation, men med skillnaden att utfärdaren garanterar att kapitalet som lånas enbart används till miljöinvesteringen.

–  Det förberedande samarbetet mellan finansavdelningen och miljöavdelningen har varit viktigt för att nå fram till VGR:s första gröna obligation. Det har lett till samarbete i fler finansfrågor kopplade till miljöhänsyn. Exempelvis tittar vi nu på beräkningar av den totala klimatpåverkan från VGR:s kapitalförvaltning och hur vi kan minska den genom mer miljömässigt hållbara placeringar, säger Lars Karlsson, miljöstrateg på Koncernkontoret.

Investerare garanterar gröna projekt

–  Alla våra verksamheter ska vara hälsofrämjande och bidra till en hållbar utveckling, vi är därför väldigt glada över att kunna finansiera nya Regionens hus i Göteborg via en grön obligation. Det tydliggör vårt miljöarbete samtidigt som investerarna garanteras att pengarna går till ett grönt projekt. Intresset för gröna obligationer är stort, vilket tillsammans med vår höga kreditvärdighet ger oss konkurrensmässiga villkor när vi lånar på marknaden, säger Annelie Mogensen, Västra Götalandsregionens finanschef.

Se pressmeddelande från VGR finansavdelning

Läs mer om gröna obligationer

Gustaf Zettergren

Miljöchef Västra Götalandsregionen
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Lars Berko

Enhetschef intern miljöstrategisk utveckling
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2019-03-27 15:24