Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ledarskap och samverkan stärker innovationskraften

Helena L Nilsson, regionutvecklingsdirektör Västra Götalandsregionen

Digitaliseringen, utvecklingen inom life science sektorn och omställningen till ett klimatsmart samhälle innebär möjligheter att skapa ett ännu starkare Västra Götaland och nya sätt för människor att leva ett gott liv. Men hur bra är vi egentligen på att fånga upp och realisera de innovativa idéerna inom både den privata och offentliga sektorn? De som skapar affärer och förnyar och förbättrar vårt välfärdsystem.

Regionutvecklingsdirektör Helena L Nilsson ger sin syn på vad som krävs för att Västra Götaland ska behålla positionen som en av de mest innovativa regionerna i Europa.

Hur innovativa är vi i Västra Götaland idag?

”Att Västra Götaland år efter år rankas som en av de mest innovativa regionerna i Europa beror på att vi är duktiga på att skapa förutsättningar för innovation. Här finns högkvalitativ forskning och utbildning, en entreprenörsfrämjande kultur och ett stödsystem med bland annat inkubatorer i världsklass som hjälper entreprenörer att förvandla innovativa idéer till värdeskapande bolag. I Västra Götaland finns också flera stora företag som investerar enormt i forskning och utveckling och som deltar i samverkan med oss andra för att få ut innovationer på marknaden, bland annat genom att testa och demonstrera lösningar.”

Hur kan vi bli bättre på att tillvarata idéer med potential?

”Jag tror att vi behöver ett starkt ledarskap för innovation i alla sektorer – näringsliv, akademi och det offentliga. Medarbetare ska uppmuntras att pröva nya lösningar, misslyckas, lära och pröva igen. Sedan är det nödvändigt att vi fortsätter att värna om och utveckla den starka samverkan som vi har i innovationsstödssystemet i Västra Götaland. Framgångsrika innovationsmiljöer som Västsveriges sex science parks attraherar företag, kompetens, kapital och människor som drivs av utveckling. Det gäller att vi gör det bästa av dessa miljöer och också ser till att idéer från hela Västra Götaland, inte bara storstad, har möjlighet att realiseras. Det finns en stor potential till mer forskning, utveckling och innovation i Västsveriges alla små och medelstora bolag.”

Vilka innovationer imponeras du av just nu?

”Oj vad svårt, det finns så många! Om man tittar på företag som fått såddfinansiering av oss på Västra Götalandsregionen så imponeras jag till exempel av Addtruly som har som affärsidé att göra socialt ansvarstagande lönsamt genom att skapa samarbeten mellan företag med och ideella organisationer runt om i världen. Ett annat exempel är 1928 Diagnostics som har utvecklat en programvara för diagnostik av bakterier som möter den globala utmaningen med antibiotikaresistens. Men innovation kan också handla om effektivare sätt att utföra vår egen verksamhet i hälso- och sjukvården. Närhälsan driver till exempel ett projekt med stöd från Västra Götalandsregionens egen innovationsfonds om ska förbättra behandlingen av patienter med kronisk och ospecifik smärta, något som innebär ett stort lidande för många patienter. Ett annat, som genomförs på Södra Älvsborgs Sjukhus, erbjuder digitala hälsocoacher till patienter som vill förbättra sina levnadsvanor och må bättre i vardagen.”

Framtid Västra Götaland 2018

4 december går den årliga konferensen Framtid Västra Götaland av stapeln på Svenska Mässan i Göteborg. I år handlar konferensen om hur vi tillsammans, i hela Västra Götaland, vässar våra verktyg för innovation för att både möta och dra nytta av stora samhällsutmaningar, som digitaliseringen, klimatomställningen och de demografiska förändringarna.

Senast uppdaterad: 2018-09-03 13:28