VGR stödjer forskning för hållbart lantbruk

Ulf Ericsson (KD) och prins Carl-Philip m fl vid invigning av ny forskningsanläggning vid SLU Götala
Fotograf: @@@@, Mikael Ljungström

Regionutvecklingsnämnden är en part i satsningen på SLU:s forskningscentrum för produktion av nöt- och lammkött, som blir ledande i Norden på området. Den nya anläggningen vid Götala utanför Skara invigdes av prins Carl Philip, som själv studerat vid SLU.

Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) valde för några år sedan att flytta utbildningarna för djursjukskötare och kandidatprogram i etologi och djurskydd till Uppsala. I det osäkra läge som uppstod gjorde Västra Götalandsregionen en omfattande satsning på forskningen i Skara för att markera betydelsen av ämnesområdet och universitets placering i Västra Götaland.

- Närvaron av SLU i Skara betyder mycket för länet och den hållbara utvecklingen av lantbruket, och därför har vi satsat rejält under flera år. Det är även tillfredställande att SLU börjat se Västsveriges starka betydelse för Sveriges livsmedelsproduktion och viktigt för Sverige i stort. Forskare och näringsliv behöver ta sig an branschens utmaningar tillsammans, och vår bedömning är att satsningarna på Götala fyller en viktig funktion för det, säger Birgitta Losman (MP), ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Treårig överenskommelse 2018-2020

Sedan 2015 har man stöttat SLU i Skara med 28 miljoner kronor. Efter den satsning som gjordes när utbildningarna flyttades från Skara har regionutvecklingsnämnden nu tecknat en ny överenskommelse med SLU.

De närmaste tre åren bidrar VGR med ytterligare 25 miljoner till projekt inom framtidens lantbruk, där hållbar nöt- och lammköttproduktion är ett av de prioriterade områdena.

Samverkansprogrammet 2018-2020

Västra Götalandsregionens program för livsmedel och gröna näringar

Robin Kalmendal

Regionutvecklare
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2018-10-04 16:04