Cirkulärt mode och hållbara miljöer

Västra Götaland ska bli en innovativ cirkulär arena för textil- och möbelbranschen. Här skapas framtidens designmetodik och en ny bransch växer fram som erbjuder professionella tjänster som ger produkter en längre livslängd i en cirkulär värdecykel. Medvetna konsumenter, såväl offentliga som privata, bidrar till en hållbar handel.
Insatser inom området ska bidra till stärkt innovationskraft och ska ge nya affärsmöjligheter för mer resurseffektiva och giftfria produkter och tjänster inom mode/inredning/möbler. Genom ökad beställarkompetens och medvetna kundkrav av hållbara produkter och tjänster är ambitionen att öka både utbud och efterfrågan.
Ny regional utvecklingsstrategi
En ny regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland för perioden 2021-2030 antogs i februari. Den började gälla 1 mars 2021 och är styrande, tillsammans med respektive nämnds detaljbudget, för hur regionala utvecklingsmedel fördelas.
Det pågår ett utvecklingsarbete inom VGR för att ta fram planer/program som ska stötta ett genomförande i linje med den nya strategins mål och prioriteringar. Under tiden går det att söka projektstöd precis som vanligt, för projekt som bidrar till någon av strategins fyra långsiktiga prioriteringar och/eller fyra kraftsamlingar.
Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2021-2030
Västra Götalandsregionens program för cirkulärt mode och hållbara miljöer 2017-2020
Mål
Västra Götalandsregionens program för cirkulärt mode och hållbara miljöer 2017-2020 ska bidra till:
- stärkt innovationskraft för cirkulär ekonomi inom textil- och möbelbranschen i Västra Götaland genom samverkan mellan näringsliv, forskning och offentlig sektor
- professionell beställarkompetens för hållbara interiörer i större organisationer och samarbete med branschens aktörer för att testa och demonstrera lösningar.
- ökat utbud och efterfrågan av cirkulära och giftfria produkter/tjänster/system inom textil- och möbelbranschen.
Insatsområden
Programmet Cirkulärt mode och hållbara miljöer 2017-2010 pekar ut tre insatsområden:
- Produkt- och affärsutveckling för en cirkulär ekonomi
- Kompetensutveckling och innovationer för framtidens hållbara miljöer
- Hållbar handel
För insatsområdet ”Produkt- och affärsutveckling för en cirkulär ekonomi” prioriteras samarbeten med västsvenska mode/sport/företag som har professionella designer och industriell produktion. Detsamma gäller för möbel/inredningsbranschen och här prioriteras företag med tillverkning för offentlig miljö samt organisationer som är stora beställare.
Exempel på satsningar
Läs mer om våra insatser inom cirkulärt mode och hållbara miljöer
Re:textile - utvecklar framtidens cirkulära mode.
Cirkulära möbelflöden- produkt och affärsutveckling inom möbelbranschen
Design med Omtanke (DMO) 2.0 - beställarkompetens för cirkulära flöden
Science Park Borås- textil spets med prioritering på cirkularitet
