Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hållbara maritima näringar

Foto: GORAN ASSNER/VIEW +709-932266

Blå tillväxt handlar om att se havet som resurs. Västra Götalandsregionen stödjer satsningar på konkurrenskraftiga, innovativa och hållbara maritima näringar som kan bidra till ökad sysselsättning, minskad miljöbelastning och en attraktiv livsmiljö.

Det maritima handlingsprogrammet bygger på Maritim Strategi för Västra Götaland som antogs av regionfullmäktige i Västra Götaland 2015. Vänern och Vättern omfattas av den maritima strategin och handlingsprogrammet. 

Ny regional utvecklingsstrategi

En ny regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland för perioden 2021-2030 antogs i februari. Den börjar gälla 1 mars 2021 och är styrande, tillsammans med respektive nämnds detaljbudget, för hur regionala utvecklingsmedel fördelas. Det pågår ett utvecklingsarbete inom VGR för att ta fram planer/program som ska stötta ett genomförande i linje med den nya strategins mål och prioriteringar. Under tiden går det att söka projektstöd precis som vanligt, för projekt som bidrar till någon av strategins fyra långsiktiga prioriteringar och/eller fyra kraftsamlingar.

Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2021-2030

Västra Götalandsregionens handlingsprogram för hållbara maritima näringar 2016-2019

Mål

  1. Behålla och utveckla maritim kompetens och konkurrenskraft
  2. Samarbeta över sektors- och branschgränser
  3. Samverka i långsiktiga partnerskap med deltagande från näringslivet, akademi, och institut samt offentliga aktörer inklusive kommuner och statliga myndigheter
  4. Påverka och interagera med den nationella, europeiska och internationella agendan på maritima området

Insatsområden

  • Havsförvaltning
  • Maritima operationer och teknologier
  • Marina livsmedel
  • Maritim turism
  • Marin energi
  • Marin bioteknik

Det västsvenska Maritima klustret är en central plattform för Västra Götalandsregionens utvecklingsarbete inom det maritima området och klustrets målsättning återspeglas i handlingsprogrammet.

Söker du stöd?

Här hittar du information om hur du söker projektstöd inom regional utveckling, vilka krav som finns på rapportering samt vilka blanketter som ska användas.

Astrid Burhöi

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-01-17 14:15