Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sex prioriterade områden

Dessa sex spetsområden ingår i strategin "Västra Götaland - Europas textila spets och kreativa mylla för cirkulär design inom textil och mode":

Designa för cirkulenten 

Cirkulenten är morgondagens medvetna konsument och basen i en cirkulär omställning är att utveckla produkter/tjänster som är förenliga med ett cirkulärt system.

Ansvarig koordinator Högskolan Borås.

Lokal produktion 

Identifiera hinder/möjligheter inom den regionala textilindustrin för att utveckla väl fungerande och lönsamma regionala cirkulära värdecykler.

Ansvarig koordinator: TEKO.

Materialutveckling

Här hjälper vi företag att få rätt material till rätt produkt genom att erbjuda samlad forskningskompetens på ett enkelt sätt. Innovationer av biobaserade och återvunna material för framtidens produkter. Ambitionen är också att etablera storskalig textilsortering och återvinning i Västra Götaland.
Ansvarig koordinator: RISE

Öppna innovationsmiljöer

Tillgång till testmiljöer är centralt för innovation och affärsutveckling. I Västra Götaland finns flera innovationsmiljöer på Science Parks och hos företag. Vilka som finns och hur de kan tillämpas ska kartläggas och synliggöras för näringslivet tillsammans med riktade aktiviteter för test och demo. 

Ansvarig koordinator: Science Park Borås / Wargön Innovation

Talangutveckling/entreprenörer

Textil ska vara en kreativ framtidsbransch som attraherar engagerade människor och företag för en cirkulär och hållbar framtid. Här kommer ett talangutvecklingsprogram utvecklas som inspirerar studenter, alumner och entreprenörer att satsa på textil utveckling i Västra Götaland. 

Ansvarig koordinator: Swedish Fashion Council

Öppna testmarknader 

Västra Götaland ska vara en attraktiv destination och drivande kraft för hållbar och cirkulär konsumtion inom besöksnäring, handel och offentlig upphandling. Under 2022 kommer innovationer som utvecklats kring hållbart mode att spridas ut i handeln där kunderna får testa att låna, hyra, uppgradera, ”remaka” sina plagg. Projektet ”Cirkulär kommun” samlar kommuner för att skapa efterfrågan på cirkulära arbetskläder. Turistrådet kommer arbeta med destinationsutveckling inom hållbar livsstil och textil. 

Ansvarig koordinator: Science Park Borås


Europas innovativa spets och kreativa mylla för cirkulär design inom textil och mode är en del av ”Kraftsamling cirkulära affärsmodeller”.


Senast uppdaterad: 2021-12-27 07:00