Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

VGR stöttar näringslivet i Västsverige

Fotograf: Robert Dahlberg/Westsweden.com

En snabb inbromsning i ekonomin slår extra hårt mot Västsverige. Västra Götalandsregionen (VGR) har det samordnande ansvaret för den regionala näringslivspolitiken och kulturpolitiken och arbetar nu för att dämpa de ekonomiska effekterna av virusutbrottet för Västsveriges företag.

I Västra Götaland finns tusentals människor som är beroende av exempelvis tillverkningsindustri och besöksnäring. Beskeden från regering och riksdag om åtgärder för att lindra de akuta svårigheterna är angelägna och avgörande för att undvika konkurser och stora varsel.

Anslag på 10 miljoner till Almi Väst

Idag beslutade Västra Götalandsregionen om ett extra anslag på 10 miljoner kronor till Almi Företagspartner Väst. Almi har fått ett utökat låneutrymme på 3 miljarder kronor, genom beslut från regeringen. Befintliga företagskunder kan beviljas amorteringsfrihet via ett förenklat förfarande. I grunden lönsamma och livskraftiga företag, som på grund av den rådande pandemin har svårt att upprätthålla sina verksamheter och riskerar uppsägningar och konkurser, kan beviljas lån.

VGR som äger Almi Företagspartner Väst tillsammans med staten och Business Region Göteborg, vill bidra till att stärka upp organisation så att så många företag som möjligt kan få rådgivning, uppskov med befintliga lån och nya lån.

–  Att stärka upp Almi Väst var den första viktiga insatsen i det nya ekonomiska läget men det kommer fler insatser från oss, säger Kristina Jonäng (C), ordförande i regionutvecklingsnämnden i VGR.

–  VGR för pågående samtal med representanter för arbetsmarknadens parter, stora och små företag, branschorganisationer samt övriga relevanta aktörer om vad vi tillsammans kan göra för att behålla jobben och stötta företagen i en svår tid. Sammantaget vill vi ta tillvara kraften i näringslivet i Västra Götaland för att både klara krisen på kort sikt och säkra upp den långsiktigt hållbara ekonomin, säger Kristina Jonäng. 

8 miljoner till kulturella och kreativa näringar

Flera av de rådgivande organisationer som VGR finansierar riktar nu sina erbjudanden till mer akut hjälp till företag. Regionens företagscheckar, som vanligtvis kan sökas för tillväxt- och utvecklingsinsatser, kommer att riktas till särskilda insatser för att möta den nya ekonomiska verkligheten. Idag dubblerade regionutvecklingsnämnden ramen för pågående utlysning för kulturella och kreativa näringar från 4 till 8 miljoner kronor.

Läs mer om och ansök om medel inom Kulturella och kreativa näringar

–  I samverkan med Turistrådet Västsverige planerar vi också insatser för besöksnäringen, en bransch som är under extrem press just nu och där vi har verktyg som skulle kunna dämpa de negativa effekterna något, säger Kristina Jonäng.

De ekonomiska effekterna av coronakrisen slår hårt på kort sikt men det finns också en stor risk att det leder till en längre nedgång i konjunkturen. VGR, industrin och företrädare för kommunsektorn samarbetar också för att erbjuda företag utbildningar inom teknikområden där det finns behov av nya kompetenser för att klara långsiktig konkurrenskraft.

–  Elektrifiering, digitalisering och AI är starka tekniktrender som stöper om industrin. I en period av ekonomisk avmattning vill vi bidra till att företagen får möjlighet till kompetensutveckling. Där finns det flera projekt som snabbehandlas just nu för att vi ska kunna ta beslut under våren, säger Kristina Jonäng.

Snabbfakta

Antalet varsel i Västra Götaland ökar kraftigt i spåren av det nya coronaviruset. Nästan 600 personer varslades under första halvan av mars. Siffrorna är lika höga som under början av finanskrisen 2008, enligt siffror från Arbetsförmedlingen. Flera företag i Västra Götaland har drabbats: Volvo Group stängde i veckan ned sin produktion i Tuve och även i Frankrike, Belgien och Umeå. Krogkoncernen Avenyfamiljen säger upp alla sina anställda och rederiet Stena Line varslade 950 anställda om uppsägning. Nordic Choice varslar 4500 i Sverige.

Pressmeddelande från VGR:s regionutvecklingsnämnd

VGR:s information om insatser kring projektägare och näringsliv 


Senast uppdaterad: 2021-12-01 13:08