Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Digitalisering och bredband

Digitaliseringen innebär både stora möjligheter och utmaningar för privat, offentlig och ideell sektor. Ny digital teknik leder till spännande innovationer, kreativitet och effektivisering som gör att vi måste tänka om och tänka nytt.

Genom att främja utbyggnad av bredband och ge förutsättningar för en ökad digitalisering skapar vi nytta för invånare och företag. Samtidigt måste risker hanteras kring datafrågor, etik och integritet, informationssäkerhet och utmaningar kring kompetensförsörjning.

VGR driver insatser för digital utveckling bland annat genom att göra öppna data tillgängliga och internet of things, men också för säker och hållbar digital infrastruktur i Västra Götaland.

Kraftsamling digitalisering

Digitalisering är en av fyra västsvenska tvärsektoriella kraftsamlingar inom regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland, VG2030. Det innebär extra fokus på stärkt samverkan och samordnat utvecklingsarbete inom området digitalisering under fyra år 2021-2024.

Bredband

En robust och välutbyggd IT-infrastruktur är en förutsättning för digitaliseringen och för att det moderna samhället ska fungera. Västra Götalandsregionen arbetar för att det ska finnas bredband i hela länet.

Informationssäkerhet

Samverkan kring Informationssäkerhet i Västra Götaland är en av satsningarna inom digitalisering, kopplat till den regionala utvecklingsstrategin

DSymbolisk bild av den uppkopplade staden

Internet of Things (IoT)

Internet of Things eller ”sakernas Internet” är en avgörande teknologi för digitalisering av vårt samhälle och samverkan skapar förutsättningar för mer hållbara utvecklingsarbeten i enlighet med den regionala utvecklingsstrategin.

SDK-ready

Säker digital kommunikation (SDK) är ett säkert sätt att utbyta känslig och sekretessklassad information mellan myndigheter. Samverkansprojektet "SDK-ready" i Västra Götaland ska stötta införandet i kommuner och förvaltningar.

Collage med foton från områden där man har nytta av öppna data

Öppna data

Samverkan kring öppna data i Västra Götaland är en viktig del av den västsvenska kraftsamlingen för digitalisering inom den regionala utvecklingsstrategin.

Tecknade figuren Tim gungar i ett digitalt landskap.

Tim visar vår målbild

Filmen "Historien om Tim" visar vår vision om hur vardagen kan se ut i ett digitaliserat transformerat samhälle där upplevelsen är mer av EN offentlig sektor.

Söker du stöd?

Här hittar du information om olika former av stöd som går att söka från VGR, vad du kan söka stöd för, hur ansökan går till och vilka krav som finns på rapportering och uppföljning.

Aktuellt digitalisering i Västra Götaland

 • Trollhättan publicerar öppen leverantörsreskontra
  Nu har Trollhättans Stad börjat publicera grundläggande information som öppna data om de produkter och tjänster som kommunen köper av olika leverantörer. Öppen leverantörsreskontra är självklart för en kommun som vill vara transparent och berätta för sina invånare vad pengarna går till.
 • Bredbandsutbyggnaden går vidare med bra fart i Västra Götaland
  Regeringens bredbandsmål för år 2020 var att 95 procent av hushållen skulle ha tillgång till 100 Mbit/s. I Västra Götaland var 92 procent av hushållen uppkopplade med fysisk tillgång till detta under hösten 2022. Det framgår av Post och Telestyrelsens (PTS) senaste nationella kartläggning.
 • Webbinarier om öppna data våren 2023
  Under våren anordnar den nationella dataverkstaden tre intressanta webbinarier på vardera en timme, inom området öppna och delade data.
 • Öppna geodata för inkubatorer och science parks
  Nu har vi publicerat grundläggande geografisk information om våra inkubatorer och science park i Västra Götaland som öppna data.
 • Tre nya kommuner har gått med i vår samverkan
  Vi kan glädjande konstatera att tre nya kommuner i Göteborgsregionen har gått med i vår regionala samverkan inom öppna data i Västra Götaland.

Senast uppdaterad: 2023-06-09 15:32