Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Årets digitaliseringsinitiativ 2021

Britt-Marie Zaman, utvecklingschef digitalisering och Boel Mörck, medicinsk informationsdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Tore Johnsson, digitaliseringsstaben och på TV-skärmen Katarina Jonsson, ledamot i Västkom.
Britt-Marie Zaman, utvecklingschef digitalisering och Boel Mörck, medicinsk informationsdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset tog emot priset. Och på TV-skärmen syns prisutdelaren Katarina Jonsson, kommunalråd i Skövde samt presidieledamot i VästKom:s styrelse med fysisk assistans på plats av Digitaliseringsrådets samordnare Tore Johnsson, Koncernstab digitalisering, Västra Götalandsregionen.

Digitaliseringsrådets pris Årets digitaliseringsinitiativ 2021 gick till Sahlgrenska universitetssjukhusets Centrum för digital hälsa. Det har lyckats mycket bra med att få patienter att enklare nå vården, framförallt via 1177.

Det regionala digitaliseringsrådet genomförde 18 november 2021 för fjärde året sitt heldagsevent på temat Digitalisering i människans tjänst. Under eventet delades priset digitaliseringsrådets pris ”Årets Digitaliseringsinitiativ 2021” ut. 

Årets digitaliseringsinitiativ

SU:s utveckling av digitala hälsotjänster vinnare

Årets pris gick till Sahlgrenska Universitetssjukhuset med konceptet Centrum för digital hälsa, med motiveringen:

”Man har arbetat systematiskt under flera års tid för att få patienter att enklare nå vården. Projekt är uppdelat i mindre projekt som utvecklas, implementeras och avslutas löpande över tid. Utgångspunkten har varit att göra det man kan redan nu.

Effekten har varit en dramatisk ökad användning av 1177, mest till följd av en ökning av digitala vårdmöten men även flera stöd och behandlingsprogram samt vårdinitierade kontakter i 1177 har ökat. Patienter kan nu slippa transportera sig och ta ledigt för besök och kunnat förkorta sin ledighet för vård och behandling.

Ett flertal patientskolor och utbildningar sker nu digitalt via Stöd- och Behandlingsplattformen och kan göras när det passar patienten. Likaså har arbetsuppgifter med ärenden från 1177 flyttats från en kontaktpunkt direkt till verksamheten så patienten får snabbare svar och svar i samma system (1177) som de skrev ärendet i.”

Boel Mörck, medicinsk informationsdirektör och Britt-Marie Zaman, utvecklingschef medicinsk information på Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) tog emot priset. Och på TV-skärmen prisutdelaren Katarina Jonsson, presideledamot i VästKom:s styrelse med fysisk assistans på plats av Digitaliseringsrådets samordnare Tore Johnsson som arbetar på Koncernstab digitalisering, Koncernkontoret.  

Centrum för digital hälsa, SU

Syftet med Årets digitaliseringsinitiativ

Syftet med priset är att premiera saker som görs i vårt län som främjar en utveckling i människans tjänst med stöd av digitalisering. Det ska också vara genomfört och ha en bred förankring där invånare eller näringsliv har varit delaktiga i framtagningen samt kunna skalas upp.

Mer om digitaliseringsdagen

Under "Digitalisering i människans tjänst, ett event som är en del av Kraftsamling digitalisering i den nya regionala utvecklingsstrategin, hölls invigningstal av Anders Carlberg från VGR FoUU och VästKom:s Karl Fors. Bra talare från AI Sweden och Internetstiftelsen och tre olika intressanta spår fanns under hela dagen, bland annat hade myndigheten för digital förvaltning, DIGG ett eget spår som gav nationell överblick.

Övriga spår hade temat Ny teknik och konkret digitalisering samt Säkerhet i en digital tid. Key-notespeaker från Internetstiftelsens VD, Carl Piva avslutade med en betraktelse om ett Hållbart digitalt Sverige.

Digitalisering i människans tjänst

Profilbild av Tore Johnsson

Tore Johnsson

Samordnare Digitaliseringsrådet Västra Götaland
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2021-12-01 13:15