Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Fem frågor om Digitalisering i människans tjänst

Tore Johnsson; VGR:s regionala digitaliseringskoordinator har hållit i digitaliseringsdagen eller "Digitalisering i människans tjänst" sedan 2017. Här svarar han på varför du inte ska missa konferensen som i år hålls inom ramen för den västsvenska kraftsamlingen för digitalisering, på plats på Lindholmen Conference Center den 7 december.

Vilka tycker du har nytta av att delta på den här konferensen?

Alla som har en ledande roll i verksamhetsutveckling och kan ha nytta av digitalisering för att effektivisera, förbättra och/eller utveckla sin verksamhet, oavsett om man arbetar inom näringslivet eller offentlig sektor. Vi vill att deltagarna ska få inspiration och erfarenheter för en värld som kräver ett nytt sätt att tänka för att fullt utnyttja digitaliseringens möjligheter, säger Tore Johnsson.

Vad handlar inslaget om Future of Democracy om?

Vi är glada och ärade över att Future of democracy kontaktade oss för samverkan denna dag. De kommer att tala om ämnen såsom AI i samhällets tjänst, Innovation med förhinder och demokratiskt digitalisering, hur blir det möjligt? Deltagarna på plats diskuterar därefter gruppvis dessa frågor. Blir en mycket spännande förmiddag med Future of democracy som värdar.

Finns det områden där Västra Götaland ligger i framkant, och på vilket sätt kan vi dra nytta av eller växla upp det?

Västra Götaland står i startgroparna med en förstudie som ska se till behovet av och möjligheterna med att starta en regional samverkan i Västra Götaland kring artificiell intelligens (AI).

Sedan långt tidigare sker framgångsrik samverkan inom bredband, sedan 2017 finns det regional samverkan inom informationssäkerhet/cybersecurity, 2019 startade samverkan kring öppna och delade data. Samverkan kring Internet of Things (Sakernas internet) har just inletts för att tillsammans med kommunalförbunden och allt fler anslutande kommuner, regionala förvaltningar och andra partner driva på och stärka arbetet inom digitalisering. Allt detta upplever jag att Västra Götaland ligger i framkant kring!

Och det känns som om arbetet inom alla områden har fått en extra skjuts genom att vi driver frågorna inom ramen för västsvensk kraftsamling digitalisering. 

Vilket område menar du är det absolut viktigaste, och vad ser du för risker med uteblivna satsningar?

Har svårt att peka ut ett särskilt område, jag tror det vi har gjort inom Digitalisering i människans tjänst genom åren är att systematiskt arbeta med grundläggande förutsättningar för digitalisering, som vi kanske har varit lite sämre på att arbeta med tidigare. Dessa förutsättningar möjliggör, vill jag hävda, att större digitala transformationer kan göras snabbare, enklare, effektivare med större trygghet. Och näringslivet kan skapa nya tjänster från den data som offentlig sektor successivt kan öppna upp för innovation.

Kanske kan man tillägga att IoT satsningen kommer att ha ett särskilt fokus på ta fram ny data för ökade insikter om vad som ger ett klimatsmartare samhälle som är huvudmålet i den regionala utvecklingsstrategin. Men allt hänger ihop och bör samspela, vara interoperabla. Så risken är, att om man inte ser det, så finns risken att man skapar nya silos där den nya datan inte är tillgänglig vertikalt. Och det måste den bli!

Vilket inslag på digitaliseringsdagen brinner du särskilt för?

Att vi har en Inspirationsarena öppen hela dagen med experter inom ca 15 olika områden kan ge mycket och konkret kunskap kring projekt som faktiskt finns. Och jag tror också att den avslutande paneldiskussionen under Karin Hübinettes ledning - bara den! - är värd att anmäla sig och gå dit för, avslutar Tore Johnsson.

Läs mer om och anmäl dig senast 2 december till Digitalisering i människans tjänst som hålls onsdag 7 december 


Senast uppdaterad: 2022-12-19 15:58