Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Video och sammanfattning från 11 maj 2016: Digitaliseringen den enskilt starkaste förändringsfaktorn fram till 2025

Publicerad: Uppdaterad:

Vad görs nationellt, vad gör vi i Västra Götaland? Vad behöver vi göra tillsammans? VästKom och Västra Götalandsregionen satte fokus på digitaliseringen när både digitaliseringskommissionen och SKL bjöds in för en dialog- och informationsdag på Chalmerska huset i Göteborg den 11 maj 2016.

Det handlade om digitaliseringen, den enskilt starkaste förändringsfaktorn fram till 2025. Sverige är en toppnation i världen inom området totalt sett. Men det offentliga Sverige halkar efter. Digitaliseringen kommer påverka samhället både inom ekonomi, arbete, infrastruktur samt samhällsinstitutioner, därför måste staten, landsting och kommuner arbeta brett med olika fokus på olika nivåer, men också tillsammans. Under dagen presenterades Kommunal, regional, nationell och statliga företrädare sin syn på digitaliseringen.

Samsyn finns och engagemanget är stort idag för digitaliseringen. Men mycket återstår att göra kan var en sammanfattning.

Samverkan - "Vi måste samarbeta"

- Vi som är företrädare för region och kommun måste inse att vi måste samarbeta kring digitaliseringen, vi måste se över hur vi bygger våra organisationer och verksamheter för digitaliseringen. Det är dags att ta eget ansvar och då krävs samverkan. Tro inte att någon annan ska finansiera eller göra jobbet åt oss, menar en av dagens föreläsare Martin Andreasson, regionråd Västra Götalandsregionen, ordförande SKLs beredning för digitalisering samt vice ordförande Inera.

Digitalt först

Digitalt först innebär att digitala tjänster ska, när det är möjligt och relevant, vara förstahandsval i den offentliga sektorns kontakter med dem som bor i Sverige, med organisationer och med företag. Digitalt först innebär bland annat att myndigheter, kommuner och landsting sätter medborgaren och företagaren i centrum när nya tjänster tas fram.

- Vi måste se nyttan med digitaliseringen, så som bättre hälsa och ökad patientsäkerhet, bättre lärande och ökad motivation, utveckla dialog, tillit och integration, samt bättre service, minskad byråkrati eller mindre risk för fel, säger Åsa Zetterberg från Center för e-samhället på SKL.

Videos

Inledning av Samordnare för den regionala digitala agendan, Tore Johnsson, VGR och VästKoms länssamordnare Karl Fors

Martin Andreasson, regionråd Västra Götalandsregionen, ordförande SKLs beredning för digitalisering samt vice ordförande Inera

Åsa Zetterbergs och Per Mosseby, från Center för e-samhället på SKL

Ann-Sofie Persson-Stegborg, Kanslichef Digitaliseringskommissionen

 


Publicerad:
Uppdaterad: