Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Aktuellt

Aktuellt om bredbandsutveckling i Västra Götaland.

Aktuellt

2021 tillkommer 1,4 miljarder kronor i nya medel för bredbandsutbyggnad

Det börjar bli bråttom för länets kommuner att söka ur årets tilldelning av medel för det regionala bredbandsstödet! Bredbandsutbyggnaden är prioriterad av Regionutvecklingsnämnden i Västra Götaland och vi vill inte riskera att medlen ska frysa inne. Vi bjuder nu in till två digitala informationsträffar.

Det finns fortfarande möjlighet att söka stöd för bredbandsutbyggnad under hösten 2020

Bredbandslyftet har nu genomförts i över 15 kommuner i Sverige. I Västra Götaland är det Skövde, Lysekil och Bollebygd som har genomgått programmet. Det finns plats för fler under 2020.

Göteborg har kommit längst med 96 procent hushåll med bredband på 100 Mbit/s och är därmed den enda kommunen i Västra Götaland som ligger över målet till 2020 om att 95 procent i länet ska ha tillgång till snabbt bredband. Det visar Post- och telestyrelsens (PTS) Mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2019.

Västra Götaland är en av fyra regioner som får 34 miljoner i statligt stöd för att bygga ut bredband i glesbefolkade områden.

70 miljoner i bredbandsstöd finns kvar att söka i Västra Götaland. Har ni fler boende som vill ha fiber? Vill ni utöka ert område för att bygga bort ”vita-fläckar”? Vill ni starta ett nytt projekt i nytt område? Ni får stöd hela vägen från ansökan till slutredovisning.

Fredagen den 17 januari lämnade PTS sitt förslag på nytt stödsystem till regeringen.

Fiberföreningar kan få hjälp att framtidssäkra sin verksamhet med förvaltningsplaner, I september hölls tre workshopar i Länghem, Torsö skärgårdsfiber och Västra Färgelanda för att stötta deras utveckling.

Det finns pengar kvar att söka hos Västra Götalandsregionen för kommuner som har bredbandsbrister kvar.

Nya möjligheter till bredbandsstöd ger bättre mobiltäckning i Mariestads kommun

Fiberföreningarna i länet efterfrågar hjälp med att skriva verksamhets- och förvaltningsplaner

Den nuvarande stödperioden tar slut i december 2020. Vad händer sen? Kommer EU att bevilja Sverige mer stödpengar för bredbandsutbyggnad trots att vi redan har en betydligt bättre tillgång till bredband än de flesta andra länder i Europa? Om inte, kommer staten då att satsa egna pengar och i så fall hur mycket? Det är spännande frågor som just nu utreds av regeringen.

Skövde var först ut, nu är det dags för Lysekil att ta ett nytt grepp om bredbandsfrågan

För första gången har VGR:s bredbandsstöd använts för att uppföra en samhällsmast.

Byanätsforum ordnar en nationell konferens för alla landets fiberföreningar den 10 oktober 2019. Konferensen strömmas via nätet och tas emot på tre ställen i länet.

Informationsmöten för fiberföreningar hölls den 8-10 april 2019 i Borås, Uddevalla och Skövde

Västra Götalands län fortsätter att öka tillgången till fiberbaserat bredband på landsbygden mer än resten av Sverige. Det står klart när Post- och Telestyrelsen (PTS) idag presenterar statistik för 2018.

Ny bredbandsstatistik från Post- och Telestyrelsen visar att Västra Götalandsregionen fortfarande ökar bredbandstillgången mer än snittet i Sverige.

Netwest från Västra Götaland har vunnit pris som ”Årets stadsnätsfrämjare” på Svenska Stadsnätsföreningens årskonferens som hölls nu i veckan i Göteborg

Nyheter om bredband i VGR, januari 2019

Den årliga konferensen för regionala och kommunala bredbandssamordnare kommer 2019 att hållas i Vara konserthus.

Den 7 juni 2018 antog regionutvecklingsnämnden en uppdaterad regional bredbandsstrategi

Snabb utbyggnad av fiber på landsbygden visar årets kartläggning från PTS

Här hittar du presentationer från de föredrag som hölls på fiberföreningsmässan i Nödingen den 17 mars 2018.

Länets bredbandskoordinator blir intervjuad av ComHems informationssajt, Bredbandsfakta.

Fiberföreningsmässa den 17 mars 2018 kl 10-15. En mötesplats för fiberföreningar och leverantörer. Och en massa intressant information skräddarsydd för länets fiberföreningar.

Inte förrän nu, när vi har undersökt de faktiska konsekvenserna hos mer än 100 fiberföreningar på landsbygden kan vi med säkerhet säga hur företagande, studier, konsumtion och kontakter påverkas av en snabb och stabil bredbandsuppkoppling.

Västra Götalandsregionen har lämnat ett remissvar på PTS förslag om marknadsavgränsningar på marknaderna 3a och 3b.

– Jag är väl pendlat mellan att agera inspiratör och vallhund under resan hit och har en medveten ledarskapsstil som bygger på att folk gör det mesta bäst själva, säger Tore Johnsson, VGR.

Senast uppdaterad: 2019-06-25 11:15