Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Så kan öppna data förenkla din vardag

Publicerad:
Collage med bilder som visar användning av öppna data i samhället

En plattform som hjälper demenssjuka att minnas, en app som visar veckans skolmatsedel och en portal som ger möjlighet att skapa smidiga trafiktjänster. Öppna data är nyckeln till massor av smarta tjänster och information. Det skriver VGRfokus i en artikel om fördelarna med öppna data och VGR:s samverkansprojekt med kommunerna.

Den 15 september lanserades den regionala dataportalen för öppna data, dataportalvast.se. Där finns bland annat data om miljön, befolkningen, utbildning, kultur, sport, turistmål, tillgänglighetsdatabasen (TD), samt mer allmän information om Västra Götaland och om Sverige.

Allt för att kunna användas för digitaliseringen i människans tjänst, i appar och e-tjänster med mera.

Samverkan i Västra Götaland

Denna vecka (v 46) har vi genomfört det första mötet i det regionala samverkansforumet för öppna data, där alla kommuner och regionala verksamheter i Västra Götaland ges möjlighet att medverka.

Just nu är det 16 kommuner och Västra Götalandsregionen som formellt är med i vår regionala samverkan och vi hoppas att fler vill gå med efterhand.

I nästa vecka genomför vi utbildningar i katalogtjänsten för öppna data och efter årsskiftet (januari/februari) är ambitionen att påbörja de första regionala projekten. Vi kommer även arbeta aktivt för att få med fler kommuner och regionala förvaltningar i vår samverkan.

Läs hela VGRfokus artikel

Samverkan inom öppna data i Västra Götaland 

Fredrik Eriksson

Regional samordnare för öppna data
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Profilbild av Tore Johnsson

Tore Johnsson

Samordnare Digital agenda Västra Götaland
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Publicerad: