Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Interreg Nordsjöprojektet DRYPORT (2007-2013) har nominerats till REGIOSTARS Awards

Interreg Nordsjöprojektet DRYPORT (2007-2013) har nominerats till REGIOSTARS Awards 2021 i kategorin "Enhancing green mobility in the regions: European Rail of the year 2021"

DRYPORT-projektet inrättades för att lösa frågan om  växande trängsel i hamnar och hamnområden. En annan fråga som projektet identifierade var att alla varor som kom in i hamnarna behövde transporteras genom städerna för att fortsätta leveransen till slutanvändarna. Detta då hamnar generellt är placerade på ”fel sida” av städerna. Genom att skapa smarta inlandsterminaler som var anslutna till hamnar via järnväg eller vattenvägar skulle i stället lasten kunna transporteras till inlandshamnarna och därmed bidra till att minska koldioxidutsläpp, föroreningar och trängsel.

Aktiviteterna i Västra Götaland fokuserade främst på etableringen av Falköpings dryport – Skaraborg Logistic Center, med koppling till Göteborgs hamn. Västra Götalandsregionen var Lead partner och bland annat Falköpings kommun medverkade, tillsammans med en rad offentliga organisationer och privata företag.

Det som var nytt och innovativt med detta var den modala övergången från väg till järnväg och/eller inre vattenvägar genom att integrera gateway-godshanteringssystem med inlandsnoder baserade på smarta IT-lösningar. Läs mer om DRYPORT-projektet här.

Västra Götalandsregionen gläds åt att denna framgångssaga uppmärksammats av EU-kommissionen och vill gratulera DRYPORT-projektet till nomineringen för REGIOSTARS Awards.

REGIOSTARS Awards är en årlig tävling som arrangeras av EU-kommissionens generaldirektorat för regional- och stadspolitik (DG REGIO). REGIOSTARS arrangeras normalt i samband med ”European Week of Regions and Cities”. Utmärkelserna syftar till att identifiera god praxis inom regional utveckling och lyfta fram innovativa EU-finansierade projekt, som kan vara attraktiva och inspirerande för andra regioner och projektledare.

Interreg Nordsjöprojektet BEGIN, med bland annat Göteborg Stad som partner, har också nominerats till REGIOSTARS Awards 2021, i kategorin ”Green Europe”. BEGIN-projektet (2016-2021) inrättades 2016 för att visa hur städer kan förbättra klimatresistensen genom blå och grön infrastruktur (BGI). Läs mer här.

Du kan läsa mer om REGIOSTARS, de andra nominerade och rösta  på ditt favoritprojekt här.

Regiostars DRYPORT artikel.jpg
Senast uppdaterad: 2021-11-10 14:38