Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nyfiken på framtida EU-programmen?

Just nu pågår arbetet för fullt med att förbereda för EU:s kommande programperiod 2021-2027. Västra Götalandsregionen deltar aktivt i arbetet med att ta fram ett nytt Regionalfondsprogram, handlingsplan för Europeiska socialfonden samt nya Interreg-program för Öresund-Kattegatt-Skagerrak, Nordsjön, Sverige-Norge och Östersjön.

EU går snart in i en ny programperioden för år 2021-2027 och arbetet med att utforma de nya EU-programmen pågår för fullt. Arbete pågår både på EU-nationell- och regional nivå.

VGR och Halland skriver regionalprogram

Västra Götalandsregionen har tillsammans med Region Halland skrivit ett regionalt program för ERUF. VGR och Region Halland har också fått i uppdrag att förbereda för en regional handlingsplan för framtida ESF+, dock saknas det fortfarande ett officiellt uppdrag och deadline från arbetsmarknadsdepartementet.

Regionstyrelsen beslutade om programmet den 9 februari 2021

Handlingarna (ärende 55)

Nya Interreg-program

VGR deltar också med representanter i framskrivandet av de nya Interreg-programmen för Öresund-Kattegatt-Skagerrak, Nordsjön och Sverige-Norge. Förhoppningen är att de nya Interreg-programmen ska vara klara att lanseras hösten 2021.

EU:s verktyg för investeringar i sammanhållningspolitiken

Sammanhållningspolitiken är EU:s viktigaste investeringsverktyg för tillväxt och sysselsättning lokalt och regionalt i Europa. Sammanhållningspolitiken omfattar flera olika EU-program:

  • Europeiska socialfonden (ESF),
  • Europeiska Regionala utvecklingsfonden (ERUF) 
  • Interreg-programmen för gränsöverskridande samarbete.

Pågående programperiod

Denna programperiod har hittills sammanlagt cirka 1,8 miljarder kronor från programmen fördelats till västsvenska aktörer och totalt har projekten omfattat cirka 6,7 miljarder kronor.

Mer information?

Nyfiken på framtida EU-programmen? Kontakta:

  • Andreas Catoni för mer information om ERUF, Interreg ÖKS och Sverige-Norge
  • Linn Kristoffersson för mer information om ESF och Interreg Nordsjöprogrammet.
Profilbild av Andreas Catoni

Andreas Catoni

Regionutvecklare - Teamledare, Film i Väst, Turistrådet, kontakt Sjuhärad
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Profilbild av Linn Henriksson

Linn Henriksson

Regionutvecklare - Teamledare, sekreterare Strukturfondspartnerskapet Västsverige
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-02-09 13:08