Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fonden för en rättvis omställning (FRO) 

Fonden för en rättvis omställning ska fokusera på de industrier och regioner som har störst koldioxidutsläpp i landet. Programmet startas upp under 2021.

Utöver att fokusera på de industrier och regioner som har störst koldioxidutsläpp ska fonden även tackla de socioekonomiska utmaningarna som följer av en omställning. 

Pengarna ska användas till investeringar i ny klimatsmart och resurseffektiv teknik i föreslagna regioner, de utpekade industrierna och dess värdekedjor. Fonden kompletterar andra EU-program och nationella initiativ inom klimatområdet. 

De industrier och regioner som är föreslagna att omfattas av medlen från EU:s nya klimatfond är stålindustrin i Norrbotten, mineralindustrin på Gotland, raffinaderier och kemiindustri i Västra Götaland samt metallindustrin i Västerbotten. 

Raffinaderi- och kemiindustrin utgör fortfarande den största källan till direkta utsläpp av växthusgaser i Västra Götaland. Sektorn står för 68 % av de totala industriutsläppen i länet. Fyra av landets fem stora raffinaderier är lokaliserade i Västra Götaland. Dessa stora anläggningar står för 17 % av industriutsläppen i Sverige.  

Industriutsläppen i Västra Götaland har i första hand sitt ursprung i kommunerna Lysekil (27%), Göteborg (25%) och Stenungsund (19%)  

Mindre raffinaderier i regionen inkluderar Nynäs AB, i Göteborg och Gasum LNG AB, i Lysekil. Dessa raffinaderier står för 0,63 % och 0,09 % av PRTR fossila CO2-utsläpp i regionen.  
 
Fonden för en rättvis omställning startar under 2021 och pågår fram till 2030. Totalt förväntas fonden omfatta investeringar på omkring 156 miljoner euro som ska matchas med nationell medfinansiering. 

Just nu ser regeringen och EU-kommissionen över Tillväxtverkets förslag på omställningsplaner för regionerna. Läs mer om fonden här.

Senast uppdaterad: 2022-03-17 08:31