Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Wargön Innovation

Wargön Innovation (2016-2019) utgjorde nästa fas i en satsning som initierades 2012 och avser etableringen av en ny innovationsarena som en del av utvecklingsplanen för Wargön-området. Fokus låg främst på koldioxidsnåla materialinnovationer med koppling till skog, textil och kemi.


logo1920x1080svart.png

Projektet hade sin utgångspunkt i konstaterandet att det finns ett avgörande systemglapp i den nationella innovationskedjan, det förvårar kraftigt materialinnovationer att utvecklas från idé till kommersiella produkter. Projektet avser brygga över detta gap genom att erbjuda stöd inom affärs- och teknikutveckling i en fysisk test-och demonstrationsmiljö för uppskalning till kommersiella produkter. Projektet vill gynna nyskapande, sprida kunskap och skapa samverkan mellan näringsliv, akademi och samhälle.

Resultat och lärdomar: 

En test- och demoanläggning har invigts samt att utvecklingsprocessen är testad och etablerad. Fyra materialinnovationer har utvecklats till kommersialiserbara produkter varav svensk råvara har använt till två av produkterna. 35 000 ton CO2 per år är besparingspotentialen 

Etablering av Wargön Innovation har varit avgörande för att kunna utveckla arbetsmodellen samt den fysiska test- och demomiljö. Etablerat en fysisk test- och demonstrationsmiljö för nya hållbara och koldioxidsnåla materialinnovationer finns tillgänglig för företag/innovatörer, universitet och högskolor, institut och offentlig sektor. Wargön Innovation når genom sitt arbetssätt nya grupper i innovationssök och medverkar även till att bredda innovationskartan genom metod- och resultatspridning. Ett nytt projekt, Industrial Development Center West Sweden AB, har startats som bygger på resultatet från detta projekt men med en tydlig satsning på utveckling av ett uppsökande arbetssätt. 

Läs mer om projektet Wargön Innovation här.

Senast uppdaterad: 2022-09-13 08:40