Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

LIFE

LIFE är EU:s program för miljö och klimat, med syftet att bidra till implementering, uppdatering och utveckling av EU:s miljö- och klimatpolitik genom olika projekt. Det finns två delprogram, ett för miljö och ett för klimat, samt möjligheter att göra så kallade integrerade projekt vilka är storskaliga och syftar till att integrera miljö och klimat i policy för andra sektorer.

Målsättningarna med LIFE-programmet är att:

  • Bidra till ett resurseffektivt och klimattåligt samhälle
  • Stoppa försluten av biologisk mångfald.
  • Påskynda och främja integreringen av miljö- och klimatmål i unionens politik, såväl som i de offentliga och privata sektorernas regler och praxis.

Vem kan söka?

Programmet riktar sig till offentliga och privata aktörer, ideella organisationer samt universitet och forskningsinstitut. Till skillnad från många andra sektorsprogram är det möjligt för ett LIFE-projekt att enbart involvera svenska partners. Programmet öppnar även upp för samarbete med länder utanför EU, om det är motiverat och om huvudansvarig aktör är EU-medlem.

När och för vad kan jag söka?

Kommissionen utannonserar ansökningar årligen. Besök Kommissionens hemsida för LIFE-programmet.

Var kan jag hitta mer information?

Nationell kontaktpunkt för programmet i Sverige är Naturvårdsverket. Naturvårdsverket hanterar projektansökningar i Sverige och erbjuder även möjligheten att söka skrivarstöd för ansökningar inom vissa områden som exempelvis natur och biologisk mångfald.

Senast uppdaterad: 2016-05-26 15:56