Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sammanhållningspolitik

Sammanhållningspolitiken är ett annat namn för EU:s regional politik. Den ska främja den ekonomiska tillväxten och höja livskvaliteten genom strategiska investeringar i Europas medlemsländer. 

Det pågår mycket diskussioner i Bryssel om hur EU:s framtida regionalpolitik (sammanhållningspolitiken) ska se ut. Det är idag en tredjedel av EU:s budget som fördelas både till regioner och medlemsländer. Diskussionerna om hur EU:s budget efter 2020 ska se ut är i full gång, och då är principerna för, och storleken på, sammanhållningspolitiken en viktig del.

Cecilia Nilsson, regionutvecklare på avdelning näringsliv på Koncernkontoret, berättar i filmen nedan vad sammanhållningspolitiken innebär och varför det är viktigt för Västra Götalandsregionen att vara med och påverka EU:s regionalpolitik. 

Position för framtida sammanhållningspolitik

Beredningen för hållbar utveckling och regionstyrelsen har antagit en position om den framtida sammanhållningspolitiken. Positionen används för att driva påverkansarbete både på nationell och europeisk nivå. Västra Götalandsregionen driver frågan i samarbete med andra regioner och med de organisationer Västra Götalandsregionen är medlemmar i.

Ställningstagande om EU:s framtida sammanhållningspolitik 2021-2027

Senast uppdaterad: 2018-03-28 11:42