Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

React-EU

Återhämtningsstödet för sammanhållning och till Europas regioner (React-EU) innebär en utvidgning av krisåtgärderna inom investeringsinitiativen mot effekter av coronaviruset. Stödet är också en del av den långsiktiga återhämtningsplanen. React-EU stöder investeringsprojekt som stärker krishanteringskapaciteten och bidrar till en grön, digital och resilient återhämtning av ekonomin och ger bland annat stöd för att rädda jobb.

Europeiska unionen har under 2021 tillsatt stora resurser för återstarten av Europas ekonomi till följd av pandemin. Paketet, som är en del av EU:s budget, kallas Next Generation EU har kommit Västra Götaland till del främst genom instrumentet React-EU. React-EU är inte någon ny finansieringskälla, utan en förstärkning av anslagen till Europeiska regionala utvecklingsfonden och Europeiska socialfonden för perioden 2014–2020. Anslagen kan användas till slutet av 2023, precis som de ursprungliga anslagen.

Under 2021 har ca 15 projekt beviljats med ett sammanlagt EU-stöd på ca. 130 mnkr. Stödet ska i huvudsak finansiera projekt inom långsiktiga strategiska satsningar/plattformar för ökad digitalisering och grön omställning i regionen. Läs mer om React-EU här.