Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

#CohesionAlliance vädjan till Europeiska kommissionen: Nedskärningar i sammanhållningspolitiken äventyrar Europas framtid

Corina Cretu, EU-kommissionär för regionalpolitik och Magnus Berntsson, regionfullmäktiges ordförande.

#CohesionAlliance har den 26 mars skickat en skrivelse till Europeiska kommissionen inför EU:s nästa långtidsbudget som presenteras i maj. Ett stort antal aktörer har samlats bakom budskapet att EU:s sammanhållningspolitik måste fortsätta att vara en pelare för EU:s framtid.

#CohesionAlliance som både CPMR och AER var med och tog initiativ till, är en sammanslutning av aktörer som förespråkar en stark och effektiv sammanhållningspolitik för alla regioner efter 2020. Sammanhållningspolitiken har lämnat tydliga avtryck i det regionala tillväxtarbetet. En nedskärning i sammanhållningspolitiken skulle innebära förlorade EU-medel för insatser inom bland annat kompetensförsörjning, ökad sysselsättning, stärkt konkurrenskraft samt främjande av forskning och innovation. Magnus Berntsson, regionfullmäktiges ordförande samt ordförande i AER, höll ett anförande om vikten av en fortsatt stark sammanhållningspolitik vid lanseringen av #CohesionAlliance i Bryssel i höstas.

-En stark förnyad sammanhållningspolitik för alla regioner är den smartaste investeringen som EU kan göra för sin framtid. Sammanhållningspolitiken är vårt mest kraftfulla verktyg för att förbättra medborgarnas livskvalitet och främja ett enhetligt, starkt och konkurrenskraftigt Europa, säger Magnus Berntsson.

#CohesionAlliance har samlat in 4000 underskrifter och överlämnat dem tillsammans med en skrivelse till Europeiska kommissionen med vädjan om en stark förnyad sammanhållningspolitik. Skrivelsen ligger helt i linje med Västra Götalandsregionens nyligen uppdaterade ställningstagande om EU:s framtida sammanhållningspolitik 2021-2027

Europeiska kommissionen kommer att presentera förslag på nästa långtidsbudget i maj. Därefter tar interna förhandlingar vid mellan EU och medlemsländerna. Det är i dagsläget osäkert hur mycket budgeten för sammanhållningspolitiken kommer att minska.

Läs mer om #CohesionAlliance här

Läs gärna artikeln om sammanhållningspolitik i VGR Fokus

Katrin Urbäck

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2019-07-15 11:03