Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Höstens praktikanter på enheten externa relationer

Som vanligt kommer enheten externa relationer att ha två praktikanter under hösten. Louise gör praktik på Göteborgskontoret och Emma i Bryssel.

Med fokus på det regionala på Göteborgskontoret

Louise Edgren är en 26-åring från Värmland med ett stort intresse för politik och offentlig förvaltning. I höst gör hon sin praktik på enheten externa relationer.

Hej Louise, hur har de första dagarna här på VGR-kontoret varit?

- Oerhört givande och intensiva. Vi har fått information om allt från regionens bildande till hur vi gör för att publicera en nyhet på webben.

Härligt! Kan du berätta lite om dig själv.

- Jag är uppvuxen i Sunne, i hjärtat av Värmland, och har tidigare bott i Uppsala och Stockholm. I Uppsala pluggade jag en kandidatexamen i statsvetenskap och flyttade därefter till Stockholm för att göra praktik och jobba på Utbildningsdepartementet. Jag flyttade till Göteborg för 1,5 år sen för att läsa en master i offentlig förvaltning med inriktning policyanalys. Utbildningen har varit oerhört givande och jag ser fram emot att ta examen i januari.

Varför sökte du dig till VGR?

- Jag är intresserad av offentlig förvaltning på regional nivå och att få en bredare kunskap om EU. Jag vill få en internationell utblick samtidigt som jag är på plats här i Göteborg och behåller fokus på det regionala. Kopplingen mellan internationell, nationell och regional nivå tycker jag är spännande.

Och vad har du för förväntningar på praktiken?

- Jag vill lära mig mer om EU på regional nivå. Hur påverkas och influeras vi av de beslut som tas på EU-nivå, och hur jobbar vi för att påverka i EU och mot riksdag och regering? Det ska bli spännande att få inblick i en politisk styrd organisation där vi som tjänstemän i slutändan jobbar för medborgarna. Jag vill omsätta mina teoretiska kunskaper i praktiken, någonting du aldrig kan lära dig enbart i skolan, och se hur arbetet med regional utveckling och påverkansarbete fungerar.

Till sist Louise, tre snabba:

Buss eller Spårvagn

GAIS eller ÖIS – ”tung match igår när vi tappade poäng (mot ÖIS), tappad ledning och ett bortdömt mål”

City-weekend eller Vandringsresa


Praktik i Bryssel - "EU:s hjärta"

Det är bara några timmar kvar innan statsvetarstudenten Emma Damne sätter sig på flyget ner till Bryssel för en praktiktermin vid enheten externa relationer.

Hej Emma, hur känns det, så här två dagar in på praktiken?

- Det känns bra! VGR verkar vara en väldigt trevlig organisation. Det kommer bli en höst med många roliga arbetaruppgifter.

Emma, berätta lite om dig själv.

- Som person är jag väldigt drivande och positiv, jag har alltid lite sidoprojekt på gång. Jag är 23 år och kommer från Kalmar. 2014 flyttade jag till Göteborg för att studera statsvetenskap och i januari tar jag examen. Göteborg är en toppenfin stad men nu ska det bli jättespännande att flytta till Bryssel i några månader.

Varför sökte du dig till VGR?

- VGR verkar vara en spännande organisation där man får jobba med EU-frågor och internationella frågor med en tydlig koppling till den regionala nivån och med regionens medborgare i fokus. Det ska bli roligt att vara några månader i EU:s hjärta och få en inblick i vad jag kan jobba med efter examen.

Vad har du för förväntningar på praktiken?

- Jag hoppas att jag får sakkunskap om olika frågor och projekt som enheten externa relationer arbetar med. Därtill ser jag fram emot att lära mig hur det praktiska arbetet ser ut i en offentlig organisation. Hur jobbar vi både långsiktigt och kortsiktigt med frågor som gynnar medborgarna på hemmaplan?

Tre snabba med Emma:

Buss eller Spårvagn

Öst- eller Västkusten – ”men östkusten tre veckor i juli”

Cityweekend eller Vandringsresa

Senast uppdaterad: 2018-10-01 15:52