Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Pågående förhandlingar kring EU:s långtidsbudget

Förhandlingarna kring EU:s långtidsbudget för perioden 2021–2027 är i full gång med målsättningen satt av den Europeiska kommissionen och Europaparlamentet att nå en överenskommelse innan maj 2019. Ambitionen att få ministerrådet att komma överens om en budget på mindre än ett år är dock mycket ambitiös och kan jämföras med de 39 månaderna det tog att förhandla fram den nuvarande budgeten.

Budgetförslaget presenterades i maj av Europeiska kommissionen och diskuteras nu i Europaparlamentet som väntas lämna in sina förslag på ändringar i oktober. Under sommaren har även förslagen till de nya sektorsprogrammen presenterats. Ett av Europaparlamentets förslag gäller en höjning av EU-avgiften, något bland annat Sverige ställer sig emot. Förslaget motiveras av de ökade kostnader som tillkommit i samband med EU:s växande ansvar gällande bland annat migration och gräns- och kustbevakning, samt Storbritanniens utträde ur EU vilket kommer att leda till ett stort budgethål som måste fyllas.

Nästa steg i processen är att EU:s medlemsländer ska nå en överenskommelse i budgetförhandlingen. Ministerrådets intresse för en snabb överenskommelse tycks däremot ha svalnat, till stor del på grund av osäkerheten kring Brexit och bristen på konsensus i viktiga frågor såsom migration. Till skillnad från tidigare förhandlingar finns det i nuläget ingen deadline gällande framsteg i processen.  

Vid nästa EU-toppmöte i december är förhoppningen att stats- och regeringschefer från samtliga medlemsstater ska komma överens om riktningen för EU:s framtida budget för att möjliggöra att målet om en budgetöverenskommelse innan maj 2019 nås. Dock tycks det i dagsläget troligare att överläggningarna fortsätter under år 2020.  

Senast uppdaterad: 2018-10-01 15:52