Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

SKL:s yttrande: ”Europa behöver sammanhållningspolitiken”

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har antagit ett yttrande över samrådet om EU-fonder på det sammanhållningspolitiska området, till Europeiska kommissionen. Samrådet är öppet fram till den 8 mars och är det sista tillfället för intressenter att lämna formella synpunkter på EU:s långtidsbudget innan interna förhandlingar tar vid mellan EU:s institutioner och medlemsländerna.

SKL:s synpunkter ligger i linje med Västra Götalandsregionens föreslagna svar, som ska hanteras av regionstyrelsen nästa vecka, den 6 mars. VGR har både på politisk- och tjänstepersonsnivå haft ett nära samarbete med SKL i den här frågan sedan 2016.

Varför är det viktigt att Västra Götalandsregionen svarar om vi ändå tycker likadant?

Europeiska kommissionen tar inte bara innehållet i samrådssvaren i beaktande när de gör prioriteringar mellan olika budgetområden, utan tittar även på antalet svar som kommer in. Förra året t ex, när jordbrukspolitikens framtid avhandlades i ett samråd, kom det in över 300 000 svar mestadels från enskilda personer runt om i Europa. Det var en följd av ambitiösa, gemensamma lobbyinsatser från intresseorganisationer. Detta blev mycket omtalat och kan jämföras med förra samrådsomgången inom sammanhållningspolitiken som resulterade i bara några hundra svar.

Det senaste beskedet från källor i Bryssel är att det hittills har kommit in cirka 2000 svar på samrådet om sammanhållningspolitik, så det finns ett betydligt större intresse den här gången.

Enheten för externa relationer, koncernstab kommunikation och externa relationer, tillsammans med avdelning Näringsliv på koncernstab regional utveckling fortsätter att bevaka diskussionerna både på nationell och europeisk nivå.

Läs SKL:s svar om sammanhållningspolitiken

Katrin Urbäck

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Andreas Catoni

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2018-10-01 15:52