Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vänregionmöte – ett samarbete mellan Västerhavsregionerna

Deltagarna i vänregionmötet står uppställda

Under dagarna tre 8–10 augusti hölls det årliga vänregionmötet mellan Västra Götalandsregionen, norska Östfold fylkeskommun och danska Region Nordjylland. Huvudtemat för årets möte var maritima frågor samt Västerhavsveckan – som i år firade 10-årsjubileum.

Det nordiska vänregionsamarbetet har i olika former pågått sedan andra världskriget och syftar till kunskapsutbyte och gemensam region- och verksamhetsutveckling. Detta år stod Västra Götalandsregionen värd och har under året ansvarat för samordningen av det gemensamma arbetet. Under mötet besöktes bland annat Västerhavsveckans utställning i Nordstan – som syftade till att ta havet till folket med kunskapsspridning till grupper som inte vanligtvis besöker kusten och får kontakt med havet.

Hållbara framtidskuster

Under mötet arrangerades även ett seminarium i Marstrand i samarbete med Kungälvs kommun. En rad informationsdragningar arrangerades inom ämnen som nya utmaningar för besöksnäringen, det maritima klustret i Västsverige – samverkan för hållbar maritim utveckling, och utmaningar kring nedskräpning i havet och efter kusterna. Som avslutning fördes en paneldiskussion om hur man kan stärka Kattegatt – Skagerrakregionen för hållbara framtidskuster.

Inför nästa vänregionmöte 2019 som hålls i Nordjylland beslutades att arbeta vidare med följande fyra samarbetsprojekt:

◾Klimatberäkningar för strategisk minskning av indirekta koldioxidutsläpp

◾Västerhavsveckan

◾Biogas, hållbar energi och transporter

◾Folkhälsosamarbete med fokus på att öka kunskapen om kopplingen mellan hälsa och utbildning.

Senast uppdaterad: 2018-10-01 15:52