Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

VGR stödjer CPMR:s uttalande om EU-budget och sammanhållningspolitiken

Publicerad: Uppdaterad:

EU-kommissionen arbetar just nu med sina förslag för utformning av programmen under EU:s budget för interregionala samarbeten, de så kallade Interreg-programmen. Det som diskuteras är både vilka geografier som bör gälla i nästa budgetperiod (2021–2027) men även fokus och prioriteringar för programmen. Oklarheter om storleken på långtidsbudget och Brexit är orosmoln då det kan leda till minskade resurser för EU och negativt påverka budgeten för Interreg-programmen.

Om förhandlingarna mellan EU:s institutioner leder till en minskad EU-budget, som det ser ut i dagsläget, kan det påverka möjligheterna för projektfinansiering för aktörer i Västra Götaland. Det gäller inte bara de Interreg-program som gränsar till Storbritannien, i och med Brexit, utan alla program kommer att utvärderas.

Interreg-programmen skapar förutsättningar för aktörer i Västra Götaland att bli internationellt konkurrenskraftiga, främjar europeiskt samarbete på lokalnivå och skapar ett gränsöverskridande engagemang bland de inblandade för projekten. Det ger i sin tur ett europeiskt mervärde. En ändring av programgeografin skulle riskera att splittra upparbetade samarbeten och minska värdet av investerade resurser. Samma programgeografi som idag bör därför gälla även för kommande budgetperiod.

Därför ställer sig VGR bakom CPMR:s uttalande till Europeiska rådet stöd för en stark framtida sammanhållningspolitik med en fortsättning för gränsöverskridande program över havsgränser och med en dörr öppen för brittiskt deltagande.


Publicerad: