Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Allvarlig coronavirus-smitta i samhället

Minska smittspridningen genom att hålla avstånd till andra och stanna hemma vid minsta förkylningssymptom. Kontakta vården om du känner dig mycket sjuk.

Aktuell information om covid-19 (VGR)

Aktuellt från Brysselkontoret

Nedan publiceras aktuella nyheter från Brysselkontoret.

Enligt en ny opinionsmätning ökar stödet för EU i Europa. I snitt tycker 60 procent av de 27 000 tillfrågade EU-medborgarna att deras land fått fördelar av ett medlemskap. Det är en markant ökning sedan 2011, då bottennoteringen låg på 47 procent.

Europeiska kommissionen har presenterat En ny agenda för forskning och innovation. Ambitionsnivån är hög. Genom ökade anslag och nya åtgärder ska Europa bli världsledande inom viktiga industrisektorer.

I veckan blev initiativet DiscoverEU klart som ger cirka 15 000 18-åringar i Europa möjligheten att resa gratis med Interrail-pass i sommar. Ansökan öppnar den 12 juni och stänger den 26 juni 2018.

På Europadagen den 9 maj introducerade Europeiska kommissionen en e-undersökning där EU-medborgare har möjlighet att tycka till om Europas framtid. En union med 27 medlemmar väntar och det är högtid att bestämma vilken framtid vill vi ha för oss, våra barn och EU. Samrådet kommer att pågå fram till toppmötet i Sibiu den 9 maj 2019.

Den 2 maj släppte Europeiska kommissionen delar av sitt förslag på EU:s nästa långtidsbudget för perioden 2021–2027. I förslaget föreslås utgiftsnedskärningar i sammanhållningspolitiken, men forskning och innovation, unga människor, den digitala ekonomin, säkerhet och försvar får ökat anslag.

Europeiska kommissionen har i ett pressmeddelande presenterat flera åtgärder för Artificiell Intelligens, även kallad AI. Det handlar om ökade investeringar i Horisont 2020 och fastställningen av etiska riktlinjer. Syftet är att EU ska ligga i framkant vad gäller AI-utveckling, enligt Andrus Ansip, EU-kommissionär med ansvar för den digitala inre marknaden.

Är ni ett SMF (små och medelstort företag) och använder datamolntjänster i ert arbete? SMF:s från Sverige uppmanas nu att dela med sig av sina erfarenheter i en enkätundersökning för att förbättra framtidens datamolntjänster i Europa. Undersökningen är öppen fram till den 4 maj.

Page list icon

Plasttillverkningen har ökat enormt mycket sedan 1960-talet. År 2014 producerades 311 miljoner ton plast globalt. År 2050 beräknas den ha ökat till 1,2 miljarder ton. Mängden plast som hamnar i naturen och i våra hav blir ett allt större miljöproblem. Västra Götalandsregionen berörs av plaststrategin på flera sätt; dels som en stor inköpare av plast och andra material inom sjukvården där vi kan vara en föregångare genom att ställa höga miljökrav. Vi har också ambitiösa handlingsprogram både inom bioinnovationer och på det maritima området, som bidrar till att lösa utmaningar på plastområdet.

EU-nyheter från Sverige

VGR möter Elisa Ferreira, EU-kommissionär för sammanhållning och reformer
Den 28 april hade Kristina Jonäng (c) ordförande för VGR:s regionutvecklingsnämnd och Västsveriges strukturfondspartnerskap och Magnus Berntsson (kd) ordförande för VGR:s miljönämnd och Assembly of European Regions (AER) ett videomöte med EU:s kommissionär för sammanhållning och reformer, Elisa Ferreira. Mötet anordnades genom VGR:s ordförandeskap i AER och kom att fokusera på sammanhållningspolitiken och andra finansiella instrument som EU tillhandahåller.
VGR är medlem i STRING
Sedan hösten 2018 utgör Västra Götalandsregionen (VGR) en av medlemmarna i organisationen STRING, ett gränsöverskridande politiskt samarbete mellan städer och regioner i Sverige, Norge, Danmark och Tyskland. Organisationen för samman fem städer och sju regioner mellan Hamburg i syd och Oslo i norr. STRING:s ambition är att medlemmarna gemensamt ska utgöra en grön megaregion som kan vara ledande i omställningen mot ett grönt Europa. Medlemmar i STRING är Oslo kommun, Viken fylke, VGR, Göteborgs Stad, Region Halland, Malmö Stad, Region Skåne, Region Huvudstaden, Region Själland, Köpenhamn, Hamburg och Schleswig-Holstein.
Praktisera inom strategiska frågor på nationell och internationell nivå
Inför höstterminen 2020 erbjuder enheten externa relationer på Västra Götalandsregionen praktik i Göteborg, Stockholm eller Bryssel. En chans till en spännande termin med insyn i hur viktiga samhällsfrågor hanteras på övergripande nivå!
Nordeuropeiska politiker samlas för att skapa en megaregion mellan Oslo och Hamburg
Den 28 februari samlar OECD, den internationella samarbetsorganisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, politiker från Sverige, Norge, Danmark och Tyskland för att komma ett steg närmare visionen om att skapa en megaregion i Nordeuropa. Västra Götalandsregionen representeras av Kristina Jonäng (C) och Bijan Zainali (S).
VGR på plats under FN:s klimatkonferens, COP25
Från den 2 till 13 december samlades representanter från hela världen i Madrid, Spanien, för att diskutera klimatförändringar och det globala klimatavtalet, mer känt som Parisavtalet. Västra Götalandsregionen (VGR) fanns på plats under dessa dagar bland ministrar, klimataktivister och företagsrepresentanter.
Senast uppdaterad: 2020-03-10 09:44