Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Allvarlig coronavirus-smitta i samhället

Minska smittspridningen genom att hålla avstånd till andra och stanna hemma vid minsta förkylningssymptom. Kontakta vården om du känner dig mycket sjuk.

Aktuell information om covid-19 (VGR)

Europeiska kommissionen vill satsa stort på AI

Europeiska kommissionen har i ett pressmeddelande presenterat flera åtgärder för Artificiell Intelligens, även kallad AI. Det handlar om ökade investeringar i Horisont 2020 och fastställningen av etiska riktlinjer. Syftet är att EU ska ligga i framkant vad gäller AI-utveckling, enligt Andrus Ansip, EU-kommissionär med ansvar för den digitala inre marknaden.

Den internationella konkurrensen från USA och Kina hårdnar. Detta gör att det krävs samordnade åtgärder på EU-nivå om EU ska komma ifatt andra kontinenter vad gäller AI-utvecklingen. Europeiska kommissionen väljer därför att lägga i en högre växel och höjer AI-investeringarna i det pågående forskningsprogrammet Horisont 2020 med närmare 16 miljarder kronor, en satsning som förväntas utlösa ytterligare 26 miljarder kronor från befintliga offentliga-privata partnerskap. Förutom ökade investeringar kommer ett etiskt och rättsligt ramverk framställas. Detta förväntas komma före slutet av 2018.

Utöver att AI förväntas skapa nya möjligheter kommer det också förändra vårt sätt att leva. Nya arbetstillfällen kommer att skapas, medan andra kommer att försvinna, och de flesta arbeten kommer att ändra karaktär. Europeiska kommissionen uppmuntrar därför medlemsländerna att modernisera sina utbildningssystem och stödja övergångar på arbetsmarknaden. Med anledning av den breda inverkan AI förväntas ha, planerar Europeiska kommissionen att inrätta en expertgrupp för artificiell intelligens.

Läs Europeiska kommissionens pressmeddelande här

Senast uppdaterad: 2018-04-27 16:31