Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Allvarlig coronavirus-smitta i samhället

Minska smittspridningen genom att hålla avstånd till andra och stanna hemma vid minsta förkylningssymptom. Kontakta vården om du känner dig mycket sjuk.

Aktuell information om covid-19 (VGR)

Förslag på EU:s nya långtidsbudget 2021–2027

Den 2 maj släppte Europeiska kommissionen delar av sitt förslag på EU:s nästa långtidsbudget för perioden 2021–2027. I förslaget föreslås utgiftsnedskärningar i sammanhållningspolitiken, men forskning och innovation, unga människor, den digitala ekonomin, säkerhet och försvar får ökat anslag.

Ledorden för förslaget från Europeiska kommissionen är att budgeten ska medföra ett europeiskt mervärde och samtidigt vara modern, enkel och flexibel. Förslaget på den totala budgeten ligger på 1 135 miljarder euro, vilket motsvarar 1,11 % av de 27 EU-ländernas bruttonationalinkomst (BNI). Detta är en ökning från tidigare budgetperiod 2014–2020 (cirka 1% av EU-ländernas totala BNI). Storbritanniens utträde ur EU samt finansieringen av nya prioriteringar har resulterat i ett budgetförslag som innehåller både utgiftsnedskärningar och ökade anslag.  

I förslaget föreslås att stödet till sammanhållningspolitiken, såväl som till den gemensamma jordbrukspolitiken, ska minska med cirka 7–5%. Samtidigt vill Europeiska kommissionen se ökade anslag till forskning, innovation, digitala ekonomin, Erasmus+, LIFE- programmet för miljö och klimat, migration och gränser, säkerhet samt till yttre åtgärder. En stor nyhet i budgetförslaget är att kopplingen mellan EU-stöd och rättsstatsprincipen stärks.

Den 29 maj, 6 juni och 12 juni kommer Europeiska kommissionen lägga fram ytterligare detaljer. Sedan tar förhandlingar vid mellan ministerrådet och Europaparlamentet. Kommissionens ambition är att nå en överenskommelse innan valet till Europaparlamentet i maj 2019.

Läs budgetförslaget här

Läs Europeiska kommissionens pressmeddelande här

Senast uppdaterad: 2019-07-11 14:04