Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Händelserikt under European Week of Regions and Cities

European Week of Regions and Cities är över för det här året. För Västra Götalandsregionen har veckan inneburit många bra möten där vi har inspirerats av andra regioner men också fått chansen att lyfta våra framgångar inom bland annat biogasutveckling och transportlösningar.

Regionfullmäktiges ordförande Magnus Berntsson har deltagit på en rad event under veckan för att presentera regionens arbete. Bland annat deltog han på ett seminarium om innovativa transport- och energilösningar. VGR:s mål är att vara fossiloberoende 2030 och Magnus presenterade de åtgärder som genomförs för att nå målet. Magnus framförde också budskapet att satsningar på hållbarhet inte bara är viktigt för nästa generation, det stärker även ekonomin och företagandet i regionen.

Magnus Berntsson och Tula Ekengren, som jobbar med Biogas Väst, var även med på ett seminarium för att berätta om regionens arbete med biogas. Västra Götaland vill vara en föregångare för biogassatsningar och vi menar att regioner har en stor roll i att driva på arbetet på regional, nationell och EU-nivå.

Göteborgs Stads Brysselkontor anordnade tillsammans med nätverken Polis och ERRIN ett seminarium med titeln Regions and cities as agents of change for sustainable urban freight. Under seminariet presenterades projektet DenCity av Lina Olsson från Lindholmens Science Park. DenCity finansieras bland annat av VGR och EU-medel och utvecklar innovativa lösningar för att hållbara transporter av gods och människor ska fungera i täta stadsdelar. Projektet jobbar till exempel med att hitta lösningar för hur en barnfamilj ska kunna storhandla utan att själva vara bilägare, och möjliggöra tysta och avgasfria leveranser nattetid för att ge mer plats åt invånarna dagtid.

Under veckan arrangerade VGR:s Brysselkontor tillsammans med Göteborgs Stad en välbesökt frukostdebatt med de västsvenska europaparlamentarikerna Malin Björk (V), Olle Ludvigsson (S) och Jasenko Selimovic (L). Nästa debatt som VGR har bidragit till blir i samband med EU-toppmötet i Göteborg. Studentorganisationen Brännpunkt Europa arrangerar då i samarbete med Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stads Brysselkontor och Europa Direkt Göteborgsregionen, en paneldebatt med europaparlamentariker om deras förväntningar på toppmötet. Debatten hålls på Stadsbiblioteket och är öppen för allmänheten. Läs mer om den, och allt annat som händer i anslutning till EU-toppmötet den 17 november, på hemsidan.

Här hittar du mer information om DenCity, och här om Biogas Väst.

Senast uppdaterad: 2019-07-17 11:01