Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vitboken om Europas framtid

Den 1 mars presenterade kommissionen en vitbok om Europas framtid. En vitbok är inte lagstiftning utan en samling förslag som ska diskuteras i Europaparlamentet och nationella parlament, regionala myndigheter och civilsamhället i stort.

Diskussionen ska handla om att välja vilket av fem nedanstående alternativ som ska gälla för EU:s fortsatta övergripande inriktning:

  1. Fortsätta som förut
  2. Inget förutom inre marknaden
  3. De medlemsstater som vill göra mer, gör mer tillsammans
  4. Göra mindre men mer effektivt
  5. Göra mycket mer tillsammans

Alla förslag förutom 1 och till viss del 3 (som redan pågår i viss utsträckning genom t.ex. Schengen och eurosamarbetet) skulle innebära en markant skillnad för EU:s framtid men även för Västra Götalandsregionen (VGR). Till exempel skulle förslag 2 och 4 innebära att EU inte längre skulle arbeta med områden som regional utveckling, folkhälsa och sociala frågor. EU börjar därmed närma sig ett vägskäl med ett spann från att förankra och stärka legitimiteten för det samarbete vi redan har till att helt ändra ambition och vision för unionen.

Det är ännu oklart hur VGR kan komma att bli involverat i processen men diskussioner på den regional nivå ska genomföras.

Kommissionen kommer man under året presentera ett antal tematiska reflektionsunderlag om den sociala dimensionen av EU, hur man möter globaliseringens utmaningar, framtiden för Europas försvar, och framtiden för EU:s finanser. I tidslinjen för den fortsatta processen under året nämns även det sociala toppmötet i Göteborg den 17 november.

Robert Casinge

Kontorsansvarig Brysselkontoret
Mobil: +32 (0)478207469

Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:38