Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

State of the Union

Igår, den 13 september, höll kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sitt State of the Union-tal och framhöll att ”the wind is back in Europe’s sails”. Ekonomin är på uppgång och EU ska ta chansen att skapa en mer sammanhållen, starkare och mer demokratisk union.

Förväntningarna var stora på att Junker skulle kommentera Vitboken, där kommissionen i våras presenterade fem olika scenarier för i vilken riktning EU kan utvecklas. I talet presenterade Junker ett sjätte scenario som bygger på att EU ska vara en union där frihet, jämlikhet och rättssäkerhet är centralt. Han vill också att det ska finnas gränsöverskridande valsedlar i parlamentsvalet och att kommissionen och Europeiska rådet ska ha samma ordförande för att EU:s arbete ska fungera bättre och vara enklare att förstå.

Juncker passade även på att nämna EU-toppmötet i Göteborg den 17 november där han hoppas att medlemsstaterna ska komma överens om den sociala pelaren för att skapa en gemensam standard för exempelvis arbetsvillkor.

I talet sa Juncker att han vill att EU ska vara ledande i kampen mot klimatförändringarna och att en ny industristrategipolicy har lanserats för att EU ska ligga i framkant gällande innovation, digitalisering och utfasning av fossila bränslen. Vidare menar han att målet är att fullfölja bland annat Energiunionen, där kommissionen har lagt fram många förslag på åtgärder, och att det nu krävs att dessa förslag förverkligas.

Talet går att både se och läsas här. Där hittar du även mer information om ramarna för kommissionens arbetsprogram 2018.

För mer information, kontakta Melissa Frödin.

Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:38