Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Stödet för EU ökar

Enligt en ny opinionsmätning ökar stödet för EU i Europa. I snitt tycker 60 procent av de 27 000 tillfrågade EU-medborgarna att deras land fått fördelar av ett medlemskap. Det är en markant ökning sedan 2011, då bottennoteringen låg på 47 procent.

Nu återstår det mindre än ett år kvar till Europaparlamentsvalet. Tidigare år har valdeltagandet präglats av ett lågt deltagande, vilket i sin tur har skapat en oro över den demokratiska legitimiteten. Nu visar en ny undersökning att EU-med­bor­ga­re känner mer förtro­en­de för uni­onen nu än på flera de­cen­ni­er.

Enligt undersökningen ökar svenskarnas stöd för EU. 68 procent av svenskarna ser fördelar med ett EU-medlemskap, en ökning med tre procentenheter sedan oktober 2017. Men det finns stora skillnader mellan länderna. Lägst stöd finns bland annat i Tjeckien och  Italien, medan starkast stöd finns i Luxemburg, Irland, och Tyskland. 

På frågan vilka frågor som är viktiga för EU ringar de flesta in säkerhet, terrorism, ungdomsarbetslöshet och immigration. Svenskar sticker däremot ut och uppger att det viktigaste för EU är att bekämpa klimatförändringar och mänskliga rättigheter.

Undersökningen har gjorts på uppdrag av Europaparlamentet och genomförs av opinionsinstitutet Kantar Sifo.

Senast uppdaterad: 2018-05-31 17:28