Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tillgängliggör hälso- och sjukvårdsdata

Digitaliseringen går snabbt inom hälso- och sjukvården. Ny teknik möjliggör digitala lösningar inom vården, men det väcker också juridiska frågeställningar som behöver lösas. Den tekniska utvecklingen ger stora möjligheter för oss i regionerna att skapa en bättre och mer samordnad vård. Men för att det ska vara möjligt behöver vi en lagstiftning som hjälper oss att utveckla vården.

Senast den 31 maj 2021 ska en särskild utredare lämna förslag som rör personuppgiftshantering inom och mellan socialtjänst och hälso- och sjukvård. Västra Götalandsregionen följer och bidrar till utredningens uppdrag som vi anser omfattar flera viktiga områden där vi ser ett förändringsbehov. 

Samtidigt anser Västra Götalandsregionen att det är en brist att utredningen bara tittar på nuvarande lagstiftning. Utvecklingen de senaste 10–15 åren inom maskinell datahantering/AI/Beslutsstöd förblir orörda. Potentialen med ny teknik uteblir för vården eftersom lagstiftningen så tydligt avgränsar våra möjligheter när den inte omfattar ett antal områden som en digitaliserad hälso- och sjukvård kommer kunna erbjuda. 

Detta vill Västra Götalandsregionen

  • Möjliggör behandling av patientuppgifter för förebyggande hälso- och sjukvård. 
  • Möjliggör användning av patientuppgifter i digitala beslutsstöd. 
  • Tillgängliggör hälsodata för forskning och utveckling av Life-science området. 

Fakta i frågan


Senast uppdaterad: 2020-04-27 09:13